x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tiroida sus, tiroida jos

Tiroida sus, tiroida jos

10 Mar 2004   •   00:00

Cum arata portretul omului a carui tiroida lucreaza in deficit?

Cel cu hipotiroidism este mai somnoros, mai lent in miscari si in gandire, tesuturile lui sunt imbibate cu lichid, asa ca are pungi la ochi, edeme, maini umflate. Daca tiroida ii secreta prea putini hormoni, el are puls scazut, dar colesterolul crescut, il chinuieste constipatia. Femeile cu hipotiroidism sufera de tulburari de calciu, dar, in general, si ele, si barbatii cu hormoni tiroidieni mai putini au scaderi de memorie si de atentie, sunt oameni care obosesc usor si sunt frigurosi. Oamenii carora tiroida insa le functioneaza in exces sunt diametral opusi hipotiroidienilor. Ei sunt foarte activi, pulsul lor e crescut si simt senzatii de palpitatii, iar respiratia le este intr-un fel gatuita si le tremura mainile.

Hipertiroidienii manifesta o oarecare labilitate, adica trec usor de la ras la plans, dorm putin si obosesc. In ambele situatii, atat la hipotiroidieni, cat si la hipertiroidieni apar riscuri pentru inima, se fac simtite aritmiile, fibrilatiile. Se naste firesc intrebarea: care sunt mai usor de tratat, cei cu tiroida lucrand in exces sau cei la care ea secreta mai putini hormoni? Un raspuns posibil este ca hipotiroidienii sunt mai lesne de controlat si tratat. In cazul hipertiroidismului se foloseste iodul radioactiv, care arde celulele ce produc in exces hormoni tiroidieni, dar sunt afectate astfel si celelalte celule, asa ca hipertiroidianul devine hipotiroidian, adica tiroida lui vireaza spre secretia insuficienta.

Asistenta universitara Monica Gheorghiu, medic primar la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", mentioneaza ca oamenii cu noduli tiroidieni nu trebuie sa intre in panica, doar 5% dintre acesti noduli sunt de natura canceroasa. Chiar si atunci ei sunt indepartati chirurgical si, dupa tratamentul suplimentar cu iod radioactiv, multe cancere de acest fel se vindeca. Dar pentru a stabili natura nodulilor trebuie facuta o punctie, care nu este periculoasa si nici dureroasa. Daca nodulii sunt maligni, ei se inlatura o data cu tesutul invecinat. Firesc, portiunea de tiroida ramasa nu mai poate secreta destui hormoni.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tiroida