x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

16 Mar 2005   •   00:00

17 MARTIE 2005

Descoperire - Ceaiul verde, anticancer

O substanta chimica extrasa din frunzele de ceai verde ar putea deveni baza unor medicamente anticancer, insa aceeasi substanta in exces, administrata in timpul sarcinii, ar putea provoca nasterea unor copii cu malformatii. Testele desfasurate de britanici si spanioli au aratat ca polifenolul EGCG din frunzele de ceai verde inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Acesta se ataseaza unei enzime esentiale, dihidrofolat-reductaza, care este si tinta medicamentelor impotriva cancerului.

DIABET. Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor a aprobat Ordonanta de urgenta privind suplimentarea fondurilor din 2004 pentru bolnavii de diabet si a discutat realocarea unor sume la bugetul destinat pentru 2005. In Romania, anual apar circa 75.000 de cazuri noi de diabet. Doctorul Maria Mota, membru in Comisia de Diabet a Ministerului Sanatatii, a cerut suplimentarea cu 25% a bugetului pentru diabetici, de la 6 milioane, cat este in prezent, la 8 milioane de lei anual.

HIV/SIDA. Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) avertizeaza autoritatile sanitare ca pacientii din mai multe judete se confrunta cu lipsa unor medicamente antiretrovirale, fapt ce le pune in pericol sanatatea sau chiar viata acestor bolnavi. Una dintre cauzele acestei situatii este alocarea de fonduri insuficiente pentru aprovizionarea spitalelor la nivelul necesarului de medicamente antiretrovirale. In Romania, peste 6.000 de persoane au acces gratuit la tratamentul antiretroviral si pentru infectiile oportuniste.

CARDIACI. Persoanele care locuiesc la munte au inima mai rezistenta decat cele din zone de campie. O echipa de la Universitatea din Atena a descoperit ca in randul celor care locuiesc la munte mortalitatea si numarul bolilor cardiace sunt mai scazute. Specialistii avertizeaza insa ca altitudinea este periculoasa pentru persoanele care sufera deja de boli de inima.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă