x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 6 semne că ai putea să suferi de un atac de cord

6 semne că ai putea să suferi de un atac de cord

07 Feb 2017   •   14:54
6 semne că ai putea să suferi de un atac de cord
Sursa foto: Suze777/Getty Images/iStockphoto

Deși multă lume asociază atacul de cord cu vârstele înaintate și percepția generală este că mai afectați sunt în general bărbații, chiar și femeile sub 50 de ani trebuie să fie extrem de atente la semnalele pe care le transmite corpul lor. Asta pentru că, mai ales în cazul femeilor, simptomele bolilor cardiace și, în special, ale atacului de cord sunt ușor de confundat, adesea cu indigestii sau întinderi musculare. Este bine să îți faci un control cardiologic, dacă ai simțit următoarele simptome:

1. Furnicături în membre. Dacă simți furnicături, înțepături, amorțeli într-unul sau ambele brațe sau picioare, poate fi un semn că ai dormit pe respectivul membru, că ai un nerv comprimat sau chiar alte probleme musculare sau osoase. Însă, asigură-te mai întâi că aceste furnicături nu sunt un semn că ceva e în neregulă cu inima ta. Un medic cardiolog îți poate da răspunsul.

2. Greață și vărsături. Poate fi vorba de o simplă idigestie. Însă, dacă greața e însoțită de probleme de respirație, transpirație rece și dureri în piept, at trebui să îți verifici și inima.

3. Bătăi accelerate ale inimii. Uneori, e greu să faci diferența dintre un atac de panică și un atac de cord, pentru că simptomele sunt aceleași: transpirație, accelerarea bătăilor inimii. Totuși, iată și câteva diferențe: în timp ce atacurile de panică se instalează după un eveniment foarte stresant , brusc și tind să treacă după 5-10 minute, atacul de cord începe mai încet și durează mai mult. Dacă simptomele persistă, ai face bine să mergi la Urgențe.

4. Dureri de falcă. Atunci când ai dureri în zona fălcilor, poate fi vorba despre o afecțiune stomatologică. Însă poate fi și un simptom ascuns al problemelor cardio-vasculare: nervii atașați maxilarului sunt foarte apropiați de cei care pleacă de la inimă. Dacă durerea e constantă, atunci poate fi vorba de o măsea, însă dacă apare intermitent și se amplifică atunci când te forțezi, poate fi legată de o afecțiune a inimii.

5. Amețeli. Dacă amețești fără un motiv clar (deshidratare sau un antrenament intens), ar putea fi vorba de faptul că sângele nu ajunge în cantitate suficientă la inimă, mai ales dacă pe lângă amețeli te mai confrunți și cu probleme de respirație și transpirații reci.

6. Oboseală extremă. Dacă nu reușești să mergi 500 de metri, fără să te simți obosită, sau să urci un etaj, fără să ai nevoie să te odihnești, e un semn că sângele nu circulă spre și dinspre inimă așa cum trebuie. Un medic cardiolog poate să îți spună dacă este cazul să te tratezi.

×