x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 7 simptome ale cancerului de col uterin de care femeile ar trebui să țină cont

7 simptome ale cancerului de col uterin de care femeile ar trebui să țină cont

18 Sep 2015   •   16:39
7 simptome ale cancerului de col uterin de care femeile ar trebui să țină cont
Sursa foto: vitanovski
Cancerul cervical sau de col uterin afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și este una din cauzele principale de deces în rândul româncelor. Totuși, în cazul în care boala este diagnosticată la timp, poate fi tratată.

Potrivit www.healthyfoodhouse.com, cei mai cunoscuți factori de risc sunt:
  • sistem imunitar slăbit;
  • parteneri sexuali multipli;
  • contact sexual neprotejat;
  • fumatul (activ sau pasiv).

  • Cancerul de col uterin poate fi identificat cu ajutorul controalelor periodice. Totuși, există anumite semne și simptome alarmante, iar în prezența acestora este imperios necesară o vizită la ginecolog. Acestea sunt:

    Scurgeri vaginale apoase
    Când cancerul începe să se dezvolte în interiorul cervixului, celulele peretelui uterin încep să cedeze și astfel se produc scurgerile vaginale apoase.

    Durere sau sângerări
    Un alt semn al cancerului de col uterin este sângerarea la urinare. Orice altă sângerare cu excepția menstruației ar trebui să constituie un semnal de alarmă și femeile afectate ar trebui să se prezinte de urgență la medic.

    Probleme urinare
    În cazul în care cervixul este inflamat, rinichii și vezica sunt afectate în mod direct și astfel din cauza presiunii puse asupra lor, urina nu mai poate fi eliminată în mod normal, cauzând dureri și infecții ale tractului urinar.

    Anemia
    Dacă inima începe să bată mai repede fără motiv sau oboseala este resimțită constant, fără schimbări în alimentație, există posibilitatea ca persoana în cauză să sufere de anemie.

    Negi
    Apariția unor negi mici este un alt semnal de alarmă demn de luat în seamă, conform ginecologilor.

    Durere continuă la nivelul membrelor inferioare, spatelui și șoldurilor
    Cervixul inflamat „presează” organele interne și vasele sanguine și astfel, sângele nu poate ajunge la pelvis și la picioare, producând dureri și inflamații la nivelul membrelor inferioare și genunchilor.

    Scădere în greutate
    Majoritatea formelor de cancer cauzează o scădere bruscă a poftei de mâncare. Inflamarea cervixului poate, de asemenea, să pună o presiune asupra stomacului și astfel persoanele afectare își pierd apetitul și slăbesc.

    Diagnosticul nu poate fi dat decât de medic. Se recomandă o verificare anuală la ginecolog, dar în cazul în care remarcați anumite simptome din cele menționate, programați-vă la un control ginecologic. 

    ×