x close

ADN-ul

0
Autor: Oana Antonescu 14 Mar 2006 - 00:00
ADN-ul


LECTIA DE ANATOMIE
Grupul de majuscule ADN este o prescurtare pentru acidul dezoxiribonucleic, una dintre cele mai complexe molecule ale organismului uman. Acidul dezoxiribonucleic se gaseste in fiecare celula a unei fiinte vii. ADN-ul detine toata informatia genetica necesara pentru a face un organism sa functioneze. "Informatia genetica este stocata si codificata in ADN oarecum asemanator cu modul in care este stocata intr-un fisier de calculator", explica dr. Dan Otelea, coordonatorul Laboratorului de Genetica Moleculara din cadrul Institutului "Matei Bals".

Structura

Molecula de ADN care se afla in nucleul fiecarei celule din organism este formata din doua lanturi lungi numite catene, care se imbina in forma de spirala. Structura ADN-ului nu este intamplatoare. Aceasta forma permite stocarea unei cantitati mai mari de informatie, economisind mai mult spatiu decat daca cele doua lanturi ar fi fost drepte. Lanturile au in structura lor un numar mare de compusi chimici, numiti nucleotide. Aceste nucleotide sunt legate intre ele printr-o serie de punti. Pe fiecare punte se afla cate o pereche de baze azotate, care pot fi de patru tipuri: adenina (A), guanina (G), timina (T) si citozina (C). Ele se combina doua cate doua, dar dupa anumite reguli. Astfel, adenina se poate combina doar cu timina (A+T sau T+A), iar citozina se poate combina doar cu guanina (C+G sau G+C). Ordinea in care se combina cele patru elemente este importanta. Milioane de astfel de combinatii se desfasoara pe fiecare lant. Modul in care sunt aranjate cele patru elemente alcatuieste codul care diferentiaza un organism de altul, dicteaza structura si functionarea fiecarui organism.

Sinteza proteinelor

Un rol foarte important pe care ADN-ul il joaca in organismul uman este sinteza proteinelor. ADN-ul detine informatiile necesare pentru producerea de proteine. El transmite aceste instructiuni unei alte unitati de informatie, mai mici, numita molecula ARN. Aceasta molecula paraseste nucleul celular si ajunge in citoplasma, acolo unde au loc procesele de sinteza a proteinelor. "Nucleul este deci un centru de control, iar citoplasma este fabrica in care sunt produse moleculele", explica dr. Dan Otelea. De exemplu, se poate intampla ca, dupa un exces de dulciuri, cantitatea de glucoza din sange sa creasca. Aceasta informatie este perceputa la suprafata celulei si transmisa catre nucleu. ADN-ul va primi informatia si va comanda inceperea sintezei de insulina, care va arde glucoza.

REPLICAREA. In procesul de diviziune a celulelor, ADN-ul trebuie copiat in fiecare celula nou-formata. Cum se produce acest fenomen? Legaturile intre cele doua catene se desfac, puntile dintre ele dispar printr-o serie de reactii chimice. "Fiecare catena va servi ca model pentru sinteza unei noi molecule de ADN cu refacerea unei structuri identice cu cea initiala, dar in dublu exemplar", explica dr. Dan Otelea.

NOBEL. Structura ADN-ului a fost descoperita de doi oameni de stiinta americani, Francis Crick si James Watson, in 1953. Ulterior, Maurice Wilkins a contribuit si el la decodificarea structurii ADN, prin realizarea unor fotografii ale ADN-ului. Crick, Watson si Wilkins au fost rasplatiti cu Premiul Nobel pentru descifrarea secretului vietii.

PRACTICA. Tehnologia intrebuintata in analizarea ADN-ului a permis sa se demonstreze ca anumite gene sunt asociate anumitor boli, precum cancerul mamar. ADN-ul ajuta astfel in diagnosticul unor boli si in descoperirea a noi tratamente. ADN-ul este de ajutor si in criminalistica, pentru cercetarea suspectilor de crime. Agricultura se foloseste si ea de ADN, pentru modificarea genetica a unor plante care pot da o productie mai mare.
Citeşte mai multe despre:   adn-ul

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 496


Mai multe titluri din categorie

Terapii naturiste împotriva oboselii, gripei şi reumatismului

Terapii naturiste împotriva oboselii, gripei şi reumatismului
Spirulină şi aloe împotriva oboselii   Capsulele de ReVital sunt eficiente în stările de oboseală, de slăbiciune, pentru creşterea performanţelor fizice şi intelectuale, ajută şi la...

Cinci gustări prietenoase cu silueta

Cinci gustări prietenoase cu silueta
Pentru că suntem mai mereu pe fugă, avem tendința de a ne potoli foamea cu fel și fel de gustări nesănătoase. Oamenii de știință spun că acest obicei face ca aproximativ 30% din aportul nostru alimentar de zi...

Cinci sucuri care te scapă de probleme

Cinci sucuri care te scapă de probleme
Răcelile, tusea, durerile de stomac, astenia de toamnă – toate trec mai repede dacă știi ce tip de suc de legume să alegi, scrie clicksanatate.ro. Suc de sfeclă Dacă ai hipertensiune, creează-ți un...

Dieta unui londonez te ajută să slăbești rapid

Dieta unui londonez te ajută să slăbești rapid
Venice Fulton, un antrenor londonez, a inventat o cură de slăbire care te ajută să scapi de 9 kilograme în 6 săptămâni. În această dietă, va trebui să încalci un principiu de aur...

De ce trebuie neapărat să mănânci ficat de pasăre

De ce trebuie neapărat să mănânci ficat de pasăre
Ficatul de pui este consumat pentru gustul său delicios, însă puţini ştiu că acesta alungă stresul sau că previne cancerul, scrie clicksanatate.ro. Iată ce beneficii poţi avea dacă vei include...

Peste 700 de cazuri de rujeolă, confirmate în primele 9 luni ale anului; trei decese

Peste 700 de cazuri de rujeolă, confirmate în primele 9 luni ale anului; trei decese
În primele nouă luni ale acestui an, în România au fost confirmate 730 de cazuri de rujeolă şi au fost raportate trei decese, informează Ministerul Sănătăţii. Potrivit sursei citate, cele...

Legătura dintre pilulele anticoncepționale și depresii

Legătura dintre pilulele anticoncepționale și depresii
Un nou studiu științific aduce lumină în cazul pilulelor contraceptive și depresie, scrie 7sur7.be Studiul efectuat de cercetătorii Universității din Copenhaga a presupus interogarea a un milion de...

Mari greseli pe care le faci cu sanatatea ta, in fiecare zi!

Mari greseli pe care le faci cu sanatatea ta, in fiecare zi!
Unele obiceiuri pe care le facei nu naturalete in fiecare zi iti afecteaza grav sanatatea. Din aceasta cauza, corpul tau are de suferit, iar efectele pot fi uneori ireversibile, scrie ziarulring.ro. Spalatul pe...

Sfaturi pentru frumusețe. Laptele, un miracol pentru pielea ta. Rețeta pentru MASCA DE FAȚĂ cu LAPTE

Sfaturi pentru frumusețe. Laptele, un miracol pentru pielea ta. Rețeta pentru MASCA DE FAȚĂ cu LAPTE
Îl consumăm cu mare plăcere încă de când venim pe lume! În primii ani de viață în cantități însemnate, iar apoi și sub diferite combinații în funcție de...

Mersul în pas vioi menajează coloana

Mersul în pas vioi menajează coloana
Nu a fost inspirată renunţarea la şipca de sub birouri, acea scândurică unde se ţineau picioarele. Medicina a demonstrat că e recomandabil ca omul să ridice un picior pe un scăunel, pe o lădiţă,...

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman

Ce beneficii au semințele de dovleac asupra organismului uman
Infecțiile urinare sunt anunțate de dureri și usturimi pe care tratamentele naturiste le pot înlătura. Printre acestea se numără și decoctul de semințe de dovleac care îndepărtează inflamațiile, sc...

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine

De ce trebuie să înlocuiești zahărul cu mierea de albine
Nutriţioniştii ne recomandă să înlocuim zahărul (despre care s-a dovedit că este cancerigen şi că duce la obezitate) cu mierea. Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză,...

Condimentul-minune care te ajută să slăbești

Condimentul-minune care te ajută să slăbești
În urma unor cercetări făcute recent, s-a descoperit că pudra de chimen te poate ajuta să slăbești fără să depui eforturi prea mari. Trebuie doar să o introduci în alimentația ta. Are un gust...

Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat

 Efectul vinului roșu asupra grăsimilor din ficat
În urma unui studiu, ce a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, s-a demonstrat că vinul roșu conține un compus care arde grăsimile depozitate în ficat. De aceea, este recomandat să...

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit

Care sunt cele mai bune uleiuri de gătit
Majoritatea gospodinelor din România folosesc în bucătărie uleiul de floarea-soarelui, însă este bine de văzut cât este de sănătos, dar şi dacă există variante mai bune, scrie...