x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aerul condiționat poate provoca sinuzită

Aerul condiționat poate provoca sinuzită

25 Aug 2016   •   21:00
Aerul condiționat poate provoca sinuzită
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Te-ai întrebat vreodată de ce vara îți curge nasul, ai dureri de cap și lăcrimezi, mai ales la birou? Ei bine, medicii ne dau răspunsul. Aerul condiționat folosit în clădirile de birouri și în case este responsabil de multe simptome respiratorii.

Pentru că aerul condiționat nu are o umiditate optimă, el afectează în primul rând sănătatea căilor repiratorii. Astfel că vara suntem mai predispuși la viroze, alergii sau chiar sinuzită.

Motivele sunt de mai multe feluri. În primul rând, aerul rece și în general uscat usucă la rândul lui mucoasele de la nivelul căilor respiratorii. Astfel că mai întâi avem senzația de nas și ochi dureroși, iar apoi organismul încearcă să compenseze cu secreții abundente – lăcrimare și secreții nazale.

Pe de altă parte, în aerul condiționat sunt diverși microbi care se adună periodic în filtrele aparatelor de aer condiționat și pe care apoi ventilatoarele le răspândesc în încăpere sau mașină. Aceștia au un potențial patogen, atunci când imunitatea noastră este scăzută.

Diferența mare dintre temperaturile din interior și cele din exterior reduce capacitatea organismului de a se adapta și scade puterea lui de răspuns imunitar, în cazul „atacului” unor factori externi.

Medicii recomandă ca înainte să ieșim din casă sau mașină, dacă folosim aerul condiționat, să îl oprim măcar 10 minute, pentru a da ocazia corpului să treacă mai ușor la temperatura de afară.

×