x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aerul cu vitamine

Aerul cu vitamine

21 Mar 2005   •   00:00

  • de DANIELA SONTICA
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Silvoterapia este o metoda de prevenire a bolilor si de vindecare cu ajutorul arborilor. Cercetatorii au constatat ca la noi in tara, la oamenii care locuiesc in zona Padurenilor, la circa 900 de metri altitudine, unde exista paduri de fag si molid, bolile cardiovasculare reprezinta o exceptie, iar nivelul colesterolului si cel al glucozei lor sunt in limite normale.

    Copaci care vindeca

    Aerul de padure este bogat in ioni negativi de oxigen, adica este ozonat, ceea ce are asupra sanatatii o actiune binefacatoare. Acest aer plin de "vitamine", cum se spune in popor, are multiple proprietati: activeaza circulatia sangvina, creste numarul globulelor rosii, ajuta la vindecarea bolilor pulmonare si reduce insomniile.

    Bolnavii de astm bronsic, dar si cei cu alte afectiuni respiratorii se vor simti mult mai bine in preajma coniferelor, deoarece copacii cu "cetina tot verde" elibereaza niste uleiuri volatile cu actiune antiinfectioasa. Fitoterapeutii indica plimbari lungi prin padurile cu tei infloriti persoanelor care sufera de nevroze, celor stresati si cu un psihic labil. Teii infloriti actioneaza ca niste veritabili calmanti naturali.

    Dar nu numai aerul din padure este bun pentru sanatate, toate partile unui copac fiind folosite in fitoterapie: radacinile, scoarta, mugurii, florile, fructele, frunzele si seva.

    In folclorul nostru se spune sa nu dormi sub un nuc, pentru ca te vei imbolnavi. Orientalii merg mai departe si spun ca fiecare copac are o energie a lui, care poate actiona benefic sau nu asupra sanatatii omului. Iar cine l-a citit pe Eliade isi aminteste cum Maitreyi, personajul din romanul omonim, fusese indragostita la inceput de un copac, pe care il imbratisa noaptea si plangea intre frunzele lui cand avea insomnie.

    Metoda antica

    Silvoterapia este practicata inca din Antichitate, mai ales ca parte integranta a filozofiei taoiste. Chinezii au profitat intotdeauna de beneficiile aduse de natura, practicand renumitele lor exercitii de relaxare si de mentinere a echilibrului psihosomatic in parcuri, printre arbori. Facute la inceput sub indrumarea unui specialist, exercitiile de Qi-gong ajuta la mentinerea unei armonii a organismului.

    Europenii au preluat silvoterapia ca metoda stiintifica in 1927, incorporand-o in cadrul balneoclimatoterapiei, fiind posibil de practicat in statiunile montane, inconjurate de munti impaduriti.

    TRATAMENT
    Dr. Cristina Pavel recomanda in luna martie cura cu seva de mesteacan, excelenta in purificarea organismului. Pentru aceasta, se face o taietura in scoarta unui mesteacan si se pune un vas de sticla sau emailat pentru a se umple cu seva. In 24 de ore se vor strange cam 10 litri de lichid, din care se bea ca atare, pe stomacul gol, dimineata, o cana, timp de 1-2 saptamani. Seva se pastreaza la frigider. Se recomanda celor cu pietre la rinichi, la fiere, cu guta, in valori mari ale trigliceridelor si ale colesterolului si in diabet. Cine nu poate aduna seva direct de la un copac poate folosi preparatul de la plafar.

    STIRI
    MUGURII DE PLOP. Mugurii de plop, in combinatie cu extracte din alte plante, sunt un bun remediu in afectiuni ale vezicii urinare, tulburari ale diurezei, cefalee, afectiuni ale prostatei, dureri cervicale, lombare, ale membrelor inferioare si carii dentare. "Interesant la mugurii de plop este ca au un continut aproape identic cu cel al propolisului apicol, actiunea sa antibiotica fiind foarte puternica", spune dr. Cristina Pavel, medic specialist in medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie, de la Centrul Naturist Santo Raphael.

    AROMOTERAPIE. Se poate face aromoterapie cu esente extrase din conifere (preparatele se gasesc in magazinele tip plafar), care au o actiune antiinfectioasa. Intr-o lampa speciala pentru aromoterapie se pun cateva picaturi de esenta, parfumul binefacator fiind inhalat o data cu aerul din camera. Uleiurile volatile continute in preparatele pe baza de conifere sunt indicate in astmul bronsic, tuse, imunitate scazuta si, in general, persoanelor predispuse la raceli.

    CASTAN SALBATIC. Frunzele de castan salbatic sunt folosite in prepararea unui unguent care are o actiune vindecatoare asupra varicelor si a altor boli venoase. Se spune despre acest copac ca are o energie care ajuta imaginatia si fantezia, dar petrecerea unui timp prea indelungat sub coroana lui provoaca halucinatii.

    CALMANT. Teiul are o multipla actiune de vindecare. Plimbarea prin padurea de tei infloriti calmeaza si da o senzatie de bine si pace, in timp ce ceaiul in flori de tei este unul dintre cele mai bune calmante, sedative si anafrodiziace cunoscute. Foarte buna este si mierea de tei, recomandata in stari de agitatie, in insomnii si stres. Se iau 2-3 linguri pe zi. Mierea de tei este si un bun laxativ si ajuta si in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor.

    STEJAR. Batranul stejar, supranumit si regele padurilor, ne ofera, prin scoarta si ghindele sale, unele dintre cele mai bune astringente naturale din cate exista. Pentru o mai mare eficienta, se asociaza cu alte plante, efectul sinergic dand rezultate bune. Extractele obtinute din scoarta si ghinde de stejar sunt indicate in diaree, epistaxis (hemoragie nazala), transpiratia picioarelor, ca si in sangerarea fibroamelor uterine. In aceasta din urma afectiune, nu inlocuiesc tratamentul alopat, ci sunt doar adjuvante.

    FLORI DE SALCAM. Pentru ca peste putin timp vor inflori salcamii, este bine de stiut si despre actiunea benefica a florilor de salcam. Sunt indicate in gastrite, ulcer gastro-duodenal si in excesul de aciditate gastrica. Dr. Cristina Pavel ne sfatuieste sa nu facem infuzie cu florile de salcam, pentru ca se vor pierde astfel in mare parte proprietatile curative. Este indicata punerea la macerat a florilor pe timpul noptii si consumarea lichidului obtinut (dupa strecurare), 4 cani pe zi, intre mese. Prepararea prin macerare o puteti folosi si in cazul altor plante medicinale.
    ×