x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Afecțiunea tiroidei care afectează vederea

Afecțiunea tiroidei care afectează vederea

de Magda Bucur    |    04 Aug 2015   •   16:06
Afecțiunea tiroidei care afectează vederea

Deși, aparent nu au nicio legătură, glanda tiroidă și ochii pot fi afectați de o boală comună. Se numește boala Graves și este o afecțiune autoimună, care afectea ză tiroida și orbita oculară în același timp.

Este practic o îngroșare a mușchilor perioculari, mușchii din jurul ochiului, și a grăsimii din jurul și din spatele ochiului, care fac ca ochii să iasă din orbite. Astfel, apare strabismul, ochii încrucișați, vederea dublă. Adesea, pleoapele sunt retractate, pacienții nu mai pot să închidă ochii, iar aceștia sunt dureroși și lăcrimează.

Risc de orbire dacă se ignoră semnele
La aproximativ cinci pacienți din o sută afectați de boala Graves, apare așanumita neuropatie optică compresivă, o complicație în care mușchii ochiului sunt atât de îngroșați, încât comprimă, strangulează practic, nervul optic, și pacienții își pot pierde vederea definitiv dacă nu se intervine urgent. „Din păcate am avut numai anul acesta șase pacienți, dintre care trei au ajuns foarte târziu. Pacienții trebuie operați în prima lună dacă nu răspund la tratamentul cu antiinflamator cu glucocorticoizi intravenos. Din păcate, majoritatea ajung în primele 6 luni. Se mai poate recupera 8090 la sută din vedere, însă am avut pacienți care au ajuns după un an, care sau recuperat foarte greu sau deloc, în ciuda tratamentului”, spune dr. Dan Georgescu, oftalmolog. Potrivit medicului, tratamentul care se impune este unul de decompresie al orbitei, practic trebuie lărgită orbita la nivelul nervului optic, astfel încât să fie făcut mai mult spațiu unde nervul este comprimat. Intervenția durează în jur de o jumătate de oră, se face cu anestezie generală, în ambulator, iar pacientul poate pleca acasă la o oră și jumătate după.
 

×