x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimentele noi: inovație sau pericol pentru sănătate?

Alimentele noi: inovație sau pericol pentru sănătate?

14 Oct 2014   •   14:49
Alimentele noi: inovație sau pericol pentru sănătate?

Comisia pentru mediu și siguranța alimentară a dezbătut luni un proiect de raport privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a defini alimentele noi și de a eficientiza procedura de autorizare a acestora. Comisia a făcut o propunere încă din 2008 pentru revizuirea legislației existente, dar politicienii nu au putut ajunge la un acord, deoarece aceasta includea produsele provenite de la animalele clonate (pe care noua propunere le exclude).

„Ați folosit vreodată pentru ceai îndulcitor provenit din planta Stevia? Vă place Tetragonia tetragonoides, sau Salvia hispanica, sau sucul Noni? Îndulcitor, alternativă la spanac sau suc din fructe exotice: se numesc alimente noi, pentru că au la bază plante care nu au fost folosite recent în UE. Pentru a elimina riscurile pentru sănătate, noile alimente trebuie să treacă printr-o fază de autorizare”, notează site-ul Parlamentului European.

În același timp, în contextul globalizării și al noilor tehnologii, alimentele sunt produse prin noi metode, precum nanotehnologia; legislația UE trebuie să fie adusă la zi pentru o mai bună definire a alimentelor noi, pentru protejarea proprietății intelectuale și eficientizarea procedurii de autorizare fără afectarea consumatorilor. (I.D)
 

×