x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ananasul cade bine la stomac

Ananasul cade bine la stomac

de Oana Antonescu    |    10 Ian 2006   •   00:00
Ananasul cade bine la stomac
TERAPII COMPLEMENTARE
Daca nu stiti care dintre fructe sunt cele mai potrivite in dieta de dupa Sarbatori, va recomandam ananasul. Cu o singura conditie: sa fie proaspat. Suc sau pulpa de fruct este la fel de eficient daca nu il luati din conserve.

Primul dintre argumente, cel mai important pentru femei, este aportul caloric scazut. 100 grame de fruct contin numai 62 de calorii, in vreme ce strugurii, spre exemplu, au 98 de calorii la acelasi gramaj. Mai important decat atat, fructul de ananas nu contine grasimi si este foarte bogat in apa, care este cunoscuta pentru proprietatile sale detoxifiante.

Fructul proaspat, cel mai bun


Care este secretul acestui fruct tropical? Bromelaina, o enzima care favorizeaza transformarea proteinelor in aminoacizi. Compusul se gaseste insa numai in fructul proaspat. "Pentru ca stimuleaza digestia proteinelor, ananasul este recomandat in gastritele hipoacide, in anorexie si in tulburari digestive", ne precizeaza doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Daca este gatit, ananasul isi pierde aceasta calitate. Datorita actiunii diuretice, acest fruct este recomandat in obezitate si in curele de slabire, eliminand sarurile si apa din tesuturi. In dieta, consumati zilnic 150-200 ml de suc proaspat. Evitati sucul din conservele de ananas, intrucat contine o cantitate mare de zahar.

Acelasi compus, bromelaina, are efect antiinflamator. Sub forma de preparate farmaceutice, ananasul reface tesuturile in rani si in arsuri.

Potasiu si vitamina C


Fructul tropical este bogat in potasiu. Din acest motiv, este recomandat in hipertensiune, tulburari cardiace si vasculare. Deficitul de potasiu apare si ca urmare a consumului excesiv de carne, prin urmare, ananasul si celelalte fructe care contin potasiu sunt recomandate in aceasta perioada.

Continutul important in vitamina C este un alt beneficiu pe care il aduce consumul de ananas. Printre multiplele proprietati ale acestei vitamine se numara efectul puternic antioxidant, intarirea sistemului imunitar si cresterea rezistentei la infectii, incetinirea procesului de imbatranire, dezvoltarea sistemului osos si ligamentar prin rolul pe care il are in formarea colagenului. Ananasul contine si alte vitamine, in cantitati mai mici: B1, B2, B6, B12 si vitamina E.

CONSUM. Ananasul este foarte sanatos daca este mancat proaspat. De aceea, nu exista restrictii cu privire la cantitatea optima. Ideal ar fi ca sucul sau fructul proaspat sa se consume la masa de dimineata, care trebuie sa fie bogata in fructe. Se poate consuma insa si imediat dupa masa. "La persoanele care sufera de ulcer gastric, enzimele proteolitice ar putea accentua o iritatie gastrica. De aceea, ananasul le este recomandat acestora numai dupa masa", spune medicul Larisa Ionescu-Calinesti.

AVANTAJ. Cantitatea mare de vitamina C pe care ananasul o contine imbunatateste si sanatatea dintilor. Un studiu realizat de Universitatea de Stat New York a demonstrat ca vitamina C reduce riscul gingivitelor si parodontozelor. Ea combate bacteriile si toxinele care contribuie la aparitia afectiunilor gingiilor.
×
Subiecte în articol: ananasul