x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie la paracetamol! Luat în doze mari, perioade îndelungate, măreşte riscul de boli cardiovasculare

Atenţie la paracetamol! Luat în doze mari, perioade îndelungate, măreşte riscul de boli cardiovasculare

de Magda Marincovici    |    03 Mar 2015   •   22:38
Atenţie la paracetamol! Luat în doze mari, perioade îndelungate, măreşte riscul de boli cardiovasculare

Tratamentul  cu paracetamol contra durerilor obişnuite, administrat în concentraţii mari, o perioadă îndelungată ar putea avea efecte nefaste asupra sănătăţii. Astfel, paracetamolul poate mări cu aproximativ 20% riscul de boli cardiovasculare, în special de infarct şi de accident vascular cerebral (AVC), demonstrează cercetătorii britanici într-un studiu publicat în Annals of the Rheumatic Diseases.

Acest avertisment se alătură unei alte atenţionări potrivit căreia paracetamolul în doze mari şi prelungite poate spori riscul de ulcer. Trebuie precizat că aceste riscuri sunt cu atât mai mari cu cât vorbim despre un consum excesiv şi de lungă durată. Problemele asociate în aceste cazuri sunt majore, în special gastro-intestinale şi renale. Vorbim despre supraconsum în cazul persoanelor care iau zilnic doze foarte mari de paracetamol (trei comprimate de doliprane 1000, zilnic) o perioadă îndelungată. Bazându-se pe opt studii anterioare, experţii britanici subliniază şi riscul major de deces (până la 63%) în cazul pacienţilor care înghit acest medicament în mod repetat şi doze mari. Cercetătorii, coordonaţi de prof. Philip Conaghan de la Spitalul britanic Leeds, spun că riscurile enumerate nu sunt cele mai severe şi că adevăratul risc al paracetamolului este mai mare decât cel bănuit în prezent de comunitatea medicală. Ţinând seama de folosirea frecventă şi de faptul că este disponibil fără reţetă medicală, pare justificat să se facă o analiză asupra eficienţei şi toleranţei acestui medicament în patologii particulare, spun cercetătorii britanici. Potrivit prospectului, acest medicament este folosit contra febrei, pentru calmarea durerilor uşoare şi moderate de cap, de articulaţii, de spate, dentare, precum şi a durerilor din timpul ciclului menstrual.

Ca în cazul oricărui medicament luat fără prescripţia medicului, înainte de administrare, trebuie să ne consultăm cel puţin cu farmacistul  şi să respectăm întocmai prospectul.  

×
Subiecte în articol: paracetamol