x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Baia bebelusului

Baia bebelusului

28 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Doctorul Daniela Cojocaru, medic primar pediatru la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, afirma ca in ansamblul igienei micutului, baia are un rol deosebit.
OANA VATASELU

Prima baie a copilului nou-nascut este facuta imediat dupa nastere. Aceasta se face cu apa calduta si sapun special pentru copii, dezinfectant. Dupa baia generala se face igiena bontului ombilical (se spala locul de jur-imprejurul buricului) cu o compresa sterila si alcool de 70 de grade. Medicul afirma ca e de preferat alcoolul alb pentru proprietatile sale puternic dezinfectante. Igiena bontului ombilical se efectueaza de doua ori pe zi, pana in momentul cand ombilicul "cade". "Unele mamici, o data ajunse acasa, tin mai mult seama de sfaturile femeilor mai in varsta decat de cele date de medic. De exemplu, aplica bebelusului pansamente imbibate cu alcool pe bontul ombilical, crezand ca asa se vindeca mai repede. Este gresit, stiut fiind ca un pansament umed este un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor", afirma medicul Daniela Cojocaru. Unele mamici cred ca nu trebuie facuta baie copilului pana ii "cade buricul". Nicidecum, copilul va fi imbaiat zilnic, cel putin pana la varsta de un an. In zilele calduroase, baia se va repeta de doua sau chiar de trei ori pe zi. S-a dovedit ca baile zilnice protejeaza copiii de aparitia unor infectii cutanate. Pielea copiilor este foarte fina si, nespalata, se irita. Medicul Daniela Cojocaru atrage atentia asupra miscarilor brutale in timpul baii la care apeleaza unele mamici cu scopul de a indrepta oasele copilului.

Ochii, nasul, urechile

Dupa baia generala de seara, pielea micutilor se unge cu o crema emolienta de intretinere speciala. Se insista in zonele unde pielea se cuteaza: dupa urechi, la baza gatului, axilar, la plicile cotului, in spatele genunchiului, la plicile inghinale (unde se uneste trunchiul cu organele genitale).

In afara baii zilnice, micutului ii vor fi curatate anumite parti ale corpului.

Ochii se curata dimineata si seara dupa baie cu o compresa sterila si ser fiziologic, alternativ, nu ambii ochi deodata, si nu cu aceeasi compresa. Ochii copilului mic se curata de la unghiul exterior la cel interior cu miscari blande.

Nasul se curata ori de cate ori este nevoie, nu neaparat zilnic.

Medicul Daniela Cojocaru recomanda para de cauciuc in locul pompitelor moderne care pot irita nasucul. De preferat ca nasul sa fie curatat seara dupa baie, pentru ca aburul inmoaie secretiile nazale, care pot cadea si singure. O alta modalitate de a curata nasul este de a picura 1-2 ml ser fiziologic in fiecare nara. Copilul fie va stranuta si va scoate el singur secretiile nazale, fie ne va fi usor sa le extragem cu para de cauciuc.

Urechile se curata o data pe zi, seara dupa baie. Se folosesc betisoare speciale pentru copii, cu manson, cu miscari circulare, blande.
×