x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Betia din week-end

Betia din week-end

21 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI

MAGDA MARINCOVICI

La ora actuala, in tara noastra, numarul adolescentilor consumatori de alcool este in crestere. Se stie ca baietii beau mai mult decat fetele si se pare ca berea este bautura cea mai solicitata de tineri. Potrivit unor estimari, aproximativ 35% din adolesecentii in varsta de 16 ani au trecut prin experienta unei "betii".

In ultima vreme, parintii si specialistii au observat ca tinerilor le place mai mult sa faca o betie in week-end, decat sa se intalneasca seara de seara, in cursul saptamanii, la un pahar. Acest mod de petrecere a week-end-ului, aparent "nevinovat", prezinta o serie de pericole pentru tineri.

Pericolul pandeste

Alcoolul este nelipsit la petrecerile de sambata seara. Aceasta licoare ii ispiteste pe tineri, deoarece ii ajuta sa scape de inhibitii, le confera sentimentul apartenentei la un grup, le creeaza buna dispozitie, usurinta in comunicare. Nu-i week-end daca nu-i stropit din belsug cu cocteiluri puternic alcoolizate. Si ele sunt foarte usor de procurat din supermarket-uri, la preturi relativ accesibile. Pana aici nu se intrevede nici un pericol. Dar el pandeste si, din pacate, nu vine singur. Trecerea de la consumul ocazional, la consumul repetat reprezinta inceputul starii de dependenta fata de alcool. Aceasta stare se instaleaza doar in cazul unui numar mic de adolescenti, de regula, la cei care prezinta deja tulburari de comportament. Ei reprezinta o minoritate. In aceste cazuri, parintilor le revine misiunea de a consulta specialistul.

Sarcina, boli

Conform datelor furnizate de specialisti din diverse domenii, excesul de alcool este consecinta a foarte multe accidente rutiere comise de tineri. Sub influenta alcoolului, adolescentii isi pierd mai usor cumpatul si devin rapid violenti cu cei din jur. Pe seama consumului de alcool in exces sunt puse de asemenea durerile de cap, ametelile, starea de voma, pierderea cunostintei, coma etilica, toate acestea facand ca revenirea la cursuri sa fie un calvar. Dar poate cel mai grav este ca acest gen de escapade favorizeaza raporturi sexuale neprotejate. La capatul unui asemenea episod, adesea de cateva minute, deznodamantul poate fi o sarcina nedorita sau o infectie cu transmitere sexuala, experiente cu bataie lunga.

STIATI CA…
Potrivit unui studiu realizat in 200 de licee din tara noastra, peste 50% din elevii in varsta de 16 ani fumeaza si consuma alcool. Jumatate din adolescentii de 16 de ani au declarat ca s-au imbatat. 50% din adolescentii interogati sustin ca beau alcool, deoarece devin mai sociabili. 2%-3% din adolescenti au avut relatii sexuale pe care imediat le-au regretat sau au fost la politie din cauza unor fapte comise sub influenta alcoolului. Berea, tigarile, vinul si tariile se procura foarte usor, considera peste 77% din adolescenti. Studiul a fost realizat in anul 2004 pe 4.371 de elevi nascuti in 1987. Comparativ cu un studiu anterior, efectuat in 1999, studiul de fata arata o dublare a numarului adolescentilor consumatori de droguri.
×