x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical

13 Noi 2014   •   11:06
Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical

România, Bulgaria, Croația, Serbia și Ungaria investesc în clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesați de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, o strategie care ar putea inversa tendința de emigrare în Vest a medicilor și asistentelor din Est, transmite Bloomberg.

Numărul turiștilor medicali din România, în special germani, italieni, israelieni și britanici, ar putea să se dubleze în 2015 până la aproximativ 500.000, a estimat Andrei Nacea, director la Seytour SA, o agenție din București specializată în turismul medical.

'Am prieteni din Italia care au venit în România pentru tratamente stomatologice și tomografie deoarece este mult mai ieftin iar serviciile sunt bune', a declarat asistenta Otilia Florescu, care în urmă cu șapte ani a plecat din România pentru o slujbă mai bine plătită în Italia. În prezent, Otilia Florescu se gândește să revină în România pentru a-i deservi pe străinii care vin în România pentru tratamente la jumătate de preț față de țările lor. Creșterea industriei turismului medical, care generează anual venituri de 250 de milioane de dolari în România, le oferă celor care au plecat în Vest o modalitate pentru a reveni să lucreze în țară.

'Atunci era o modă, toată lumea vroia să meargă în Italia sau Spania. Acum condițiile de muncă nu diferă foarte mult de cele din România', a spus Otilia Florescu. În ultimii șapte ani numărul spitalelor private din România s-a dublat la 110 iar chiar dacă salariile din clinicile private din România nu sunt aceleași cu cele din Italia, acest lucru este compensat prin chiriile sau cheltuielile mai mici în Balcani.

'Un sector privat dezvoltat care oferă salarii adecvate ar putea împiedica plecarea doctorilor, o problemă importantă și generalizată în Europa Centrală și de Est. Pierderile din sectorul public de sănătate ar putea fi reduse dacă doctorii ar rămâne în țară, iar acest lucru ar ajuta și economia', a declarat economistul UniCredit Bank AG, Dan Bucșa.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 aproximativ 25.000 de doctori și 15.000 de asistente au plecat la muncă în Germania, Franța, Spania și Italia. Însă plecarea lor lasă locuri libere care sunt dificil de acoperit. Organizația Mondială a Sănătății susține că România avea în 2009-2010 22,7 doctori la 10.000 de persoane, sub media de 35 de doctori din UE. În contrast, în Germania sunt 36 doctori la 10.000 de persoane iar Austria are 48,5 doctori la 10.000 de persoane.


×