x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boli care pleacă de la picioare. Semn de gută: degetul mare de la picior roşu, umflat şi dureros

Boli care pleacă de la picioare. Semn de gută: degetul mare de la picior roşu, umflat şi dureros

de Magda Marincovici    |    23 Sep 2014   •   18:57
Boli care pleacă de la picioare. Semn de gută: degetul mare de la picior roşu, umflat şi dureros
Sursa foto: Thinkstock

Picioare cu mâncărimi, umflate, fierbinţi, reci, cu degetul mare dureros. Sunt simptome care pot ascunde probleme serioase de sănătate.
Cauza frecventă a mâncărimilor în zona tălpilor, între degetele picioarelor o reprezintă micoza. Ea este provocată de ciuperci, dermatofite. Aceşti paraziţi se dezvoltă în stratul superficial al pielii, deoarece au nevoie de keratină pentru a supravieţui. Micoza acţionează interdigital, după care se extinde pe talpă, provocând mâncărimi intense (prurit). Această infecţie apare în mediul umed, respectiv pe picioarele transpirate, ţinute lung timp în bascheţi. De regulă, aplicarea unei creme antimicotice câteva săptămâni este suficient pentru a scăpa de micoză. Pentru evitarea recidivelor, sunt necesare: dezinfectarea încălţămintei, după duşul din fiecare seară, să vă ştergeţi bine picioarele, mai ales între degete, cu un prosop curat pe care nu-l veţi folosi în comun cu altă persoană, întrucât micoza este contagioasă. 

Picioarele umflate pot avea multiple cauze: încălţăminte nepotrivită, statul în picioare prelungit, o entorsă. Dacă persistă mai multe zile, este necesară consultarea medicului, deoarece poate anunţa probleme renale, efectul secundar al unor medicamente contra hipertensiunii arteriale, diabetului etc. Este necesară consultarea medicului în cel mai scurt timp şi dacă umflarea picioarelor se asociază cu dureri toracice, dificultăţi de respiraţie sau vertije, deoarece toate acestea ar putea indica fie existenţa unui cheag care obturează o arteră şi sângele se acumulează în picioare sau fie că se apropie o boală cardiacă.

Senzaţia că picioarele “ard” poate fi semnul unei oboseli accentuate, dar poate fi şi semnul unei boli numită “arterială periferică”, mai frecventă la vârstnici. Boala arterială periferică face pereche cu o boală coronariană şi este cauzată de ateroscleroză (rigiditatea arterlor) sau de leziuni arteriale. Evident, consultarea medicului nu trebuie amânată mai ales dacă senzaţia că picioarele “ard” persistă mai multe săptămâni, devine mai intensă şi dureroasă.

Multe persoane se plâng că au picioarele reci. Acest simptom poate fi tradus printr-o circulaţie deficitară a sângelui. Dar dacă fumaţi, s-ar putea să suferiţi de bronho-pneumopatie cronică obstructivă (BPOC), boală inflamatorie ce afectează bronhiile, care sunt împiedicate să absoarbă o cantitate optimă de oxigen, în aşa fel încât să nu scadă nivelul acestuia în sânge. Extremităţile membrelor sunt foarte sensibile şi au de suferit din cauza unei tulburări a circulaţiei sanguine, care se manifestă prin senzaţia de picioare reci sau amorţite.

Durerile localizate la articulaţia degetului mare nu trebuie ignorate. Pentru că ele pot să sugerează o suferinţă mai complexă, o formă de artrită dureroasă numită gută, care apare ca o reacţie la nivelul foarte ridicat de acid uric în sânge. Aceasta înseamnă apariţia de cristale de acid uric în articulaţii, inclusiv ale degetelor mari. În aceste cazuri, degetul mar este umflat, rouşu şi foarte dureros la simpla atingere. Cauzele sunt multiple: excesul de alcool, grăsimi, sedentarismul. 


×