x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cardul de sănătate devine obligatoriu

Cardul de sănătate devine obligatoriu

26 Aug 2015   •   12:36
Cardul de sănătate devine obligatoriu
Sursa foto: Diana Oros

Începând de la 1 septembrie, cardurile de sănătate sunt obligatorii pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, însă numai pentru cei care au fost tipărite. Asiguraţii cărora încă nu li s-a emis cardul, atunci când merg la medic, pot beneficia de serviciile medicale la care au dreptul şi fără prezentarea acestui document.

 

Au mai rămas doar cinci zile până când asiguraţii vor primi consultaţii şi tratamente gratuite doar dacă au asupra lor cardul de sănătate, excepţie făcând doar cei cu cardul neemis. “Cardul va apărea emis în sistem în momentul în care Poşta returnează borderoul din care rezultă fie că i-a înmânat cardul, fie că l-a returnat la Casa de Sănătate. Până la acea dată, cetăţeanul figurează cu card neemis şi primeşte servicii medicale”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, adăugând că, atâta timp cât documentul tipărit se află pe drum, între imprimerie şi adresa asiguratului, este normal ca pacientul să primească tratamentele de care are nevoie.

Persoanele care au pierdut sau au deteriorat documentul trebuie să depună o cerere la casele de asigurări pentru eliberarea unui duplicat şi să achite 15,5 lei, contravaloarea noului card. Până la primirea acestuia, au acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe care le este înmânată odată cu depunerea cererii. De asemenea, cei care refuză cardul din motive religioase primesc o adeverinţă de înlocuire a cardului, valabilă doar trei luni. Ulterior, aceasta trebuie reînnoită. În schimb, pentru cei care împlinesc 18 ani nu este necesară o solicitare, comanda pentru tipărirea cardului fiind generată automat. Important de reţinut este că medicii sau spitalele nu au voie să păstreze cardurile de sănătate ale pacienţilor sau adeverinţele de asigurat.

 

“Pentru că am învăţat din experienţa lunii mai, am mărit numărul de ghişee, am mărit numărul de personal. Programul o să fie de la 8.00 la 20.00 şi un lucru bun este că aceea adeverinţă (n.r. - care atestă calitea de asigurat) se eliberează pe loc, la ghişeu” Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS.

 

 

 

×