x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce efecte ascunse are Paracetamolul. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Ce efecte ascunse are Paracetamolul. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

26 Iul 2014   •   20:24
Ce efecte ascunse are Paracetamolul. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Paracetamolul nu este mai eficient decât un produs placebo în cazul durerilor lumbago, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni pe circa 1.600 de pacienți cu dureri lombare acute, relatează joi AFP.

Pacienților 'tratați' cu placebo, produs absolut inactiv, le-au trecut chiar mai repede durerile (cu circa o zi) decât celor care au primit medicamentul împotriva durerilor, recomandat totuși ca prim remediu în cazul acestor dureri de spate curente, arată autorii în revista medicală The Lancet.

Aceste 'rezultate sugerează că paracetamolul nu influențează cu nimic timpul în care trece o lombalgie acută', apreciază echipa de cercetători australieni. Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerii, mobilității scăzute, funcției, schimbării globale a simptomelor, somnului sau calității vieții.

Durerile lombare constituie principala cauză de invaliditate în lume, iar paracetamolul este 'universal' recomandat ca tratament preferențial, se spune în The Lancet.

Studiul, numit 'PACE', s-a desfășurat pe 1.652 de persoane din 235 de clinici din Sydney, repartizate prin tragere la sorți în trei grupe și observate timp de trei luni. Prima grupă a primit doze regulate de paracetamol (de trei ori pe zi, până la patru săptămâni), al doilea, același medicament numai dacă era nevoie (doza maximă de 4 g/zi), iar al treilea a fost 'tratat' cu placebo. Persoanele au fost considerate restabilite după șapte zile fără dureri sau cu dureri de mică intensitate (intensitatea a fost apreciată pe o scară de la 0 la 10). Timpul mediu de recuperare a fost de 17 zile la primele două grupe și de 16 zile la grupul placebo.

Într-un comentariu publicat de revistă, doi medici de la Erasmus MC University Medical Center din Rotterdam felicită echipa de cercetători australieni pentru abordarea acestei probleme, dar subliniază că nu se poate schimba tratamentul în cazul durerilor lombare pe baza unui singur test, încheie AFP.
 

×