x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cea mai noua clinica de arsuri

Cea mai noua clinica de arsuri

11 Apr 2005   •   00:00

CENTRU DE EXCELENTA
La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a fost inaugurat recent noul sediu al Clinicii Pediatrice de Arsuri si Chirurgie Plastica, prima unitate de acest gen din tara, realizata la standarde europene.

  • de STELUTA INDREI

  • Seful acestei clinici, profesorul doctor Dan Enescu, si-a manifestat satisfactia pentru faptul ca, de la cinci camere cat a avut institutia in 1989, in prezent, clinica beneficiaza de o intreaga cladire dotata cu cele mai moderne echipamente. In aceste conditii, specialistii din strainatate au posibilitatea sa vina aici si sa efectueze interventii chirurgicale complexe in deplina siguranta.

    Transplant de tesuturi

    In cadrul acestui centru de excelenta functioneaza trei sali de operatii si un compartiment de transplant de piele, care beneficiaza de o banca de piele. "Compartimentul va deveni un obiectiv strategic in domeniul recoltarii si transplantarii tesuturilor, capabil sa asigure necesarul propriu de piele si rezerve pentru alte servicii medicale", a afirmat prof. dr. Ioan Lascar, prezent la inaugurarea noului sediu. Clinica dispune de un departament de primiri urgente, o unitate de arsuri cu 15 paturi, un compartiment de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva cu 17 paturi. Micutii pacienti vor beneficia de o sala de kinetoterapie pentru recuperarea dupa arsuri grave si traumatisme, de protezare, ortodontie, suport psihologic si social, presoterapie si dirijare cicatriceala, reconstructie postarsura.

    Prof. dr. Dan Enescu a reamintit ca in fiecare an sunt spitalizati aproximativ 1.500 de copii cu arsuri severe, traumatisme severe de parti moi, malformatii congenitale si diformitati dobandite. Peste 50% dintre aceste cazuri sunt copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani. In ultimii 15 ani, la unitatea condusa de profesorul Enescu s-a realizat o reducere spectaculoasa a ratei de mortalitate prin arsura la copil. Astfel s-a ajuns de la 7% din cazuri in 1989 la mortalitate 0 in ultimele 18 luni.

    Institutia medicala inaugurata are un caracter plurivalent, fiind in acelasi timp clinica pentru tratarea arsurilor si rezolvarea cazurilor de chirurgie plastica, unitate de invatamant medical superior a UMF "Carol Davila" si centru de cercetare, a evidentiat prof. dr. Ioan Lascar, presedinte al Comisiei de Chirurgie Plastica a Ministerului Sanatatii.

    "Acest proiect de importanta nationala in domeniul asistentei medicale de urgenta a copilului, unicat in Romania, a fost initiat in 1999 si finantat de Primaria Sectorului 1, de Ministerul Sanatatii si de doua fundatii olandeze", a afirmat conferentiar doctor Coriolan Ulmeanu, directorul Spitalului pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Investitia s-a ridicat la suma de aproximativ 3 milioane de euro.

    URGENTA. Arsurile reprezinta cea mai mare urgenta medico-chirurgicala la orice categorie de varsta. Arsurile copilului reprezinta peste 50% din totalul cazurilor la nivel national (4.000 de copii arsi spitalizati in fiecare an). Riscul de mortalitate depinde de profunzimea si de suprafata arsurilor.
    ×