x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Codeină, mai rar la copii!

Codeină, mai rar la copii!

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2013   •   21:53
Codeină, mai rar la copii!

Agenţia Europeană a Medicamentului restricţionează codeina deoarece se transformă rapid în morfină

Şase cazuri de depresie respiratorie gravă, dintre care trei mortale, au fost semnalate la copii ce au primit analgezice conţinând codeină după o operaţie de extirpare a amigdalelor, efectuată contra apneei obstructive în somn, se precizează într-un comunicat PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Commitee) European Medicines Agency (EMA) din 28 iunie anul acesta. Trebuie precizat că frecvenţa acestor cazuri este redusă dar sunt suficient de severe pentru a emite recomandări de restricţie a folosirii acestei molecule prescrise de medici contra durerilor. Apneea obstructivă în somn presupune întreruperea frecventă a respiraţiei în timpul somnului. Depresia respiratorie gravă sau sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) se caracterizează prin nivel scăzute de oxigen în sânge, ceea ce poate pune în pericol viaţa unei persoane.

În acelaşi comunicat, PRAC explică faptul că decesele prin depresie respiratorie survine la pacienţii care metabolizează într-un timp foarte scurt codeina. Astfel, după absorbţie, acest medicament se transformă în organism în morfină. În cazul transformării rapide, se poate produce o acumulare de morfină, cu un efect toxic ce se manifestă în special prin depresie respiratorie severă cu potenţial letal. Pornind de la acest fenomen periculos, PRAC recomandă în cazul copiilor trei restricţii esenţiale:

* La copiii peste 12 ani, folosirea medicamentelor conţinând codeină trebuie să fie limitată foarte mult la tratarea durerilor acute – de scurtă durată -, moderate şi numai în cazurile în care nu se obţine o calmare a acestora cu alte analgezice ca paracetamol sau ibuprofen.

* Codeina va fi interzisă copiilor sub 18 ani după extirparea amigdalelor sau vegetaţiilor pentru apnee în somn.

* Medicamentele care conţin codeină ar trebui să fie însoţite de o notă informativă în care să fie precizat foarte clar că ele nu trebuie administrate copiilor care suferă de tulburări respiratorii.
PRAC mai precizează că metabolizarea rapidă a codeinei  se observă şi la unii adulţi şi că această substanţă ajunge uşor în laptele matern. Din aceste motive, PRAC mai recomandă ca:

* Persoanele care ştiu că metabolizează foarte rapid codeina să nu folosească acest medicament din cauza riscurilor respiratorii pe care le-ar putea suporta.

* Femeile care alăptează trebuie să evite codeina deoarece substanţa trece în laptele matern expunând bebeluşul unor riscuri.

* Părinţii unui copil aflat sub tratament cu codeină va consulta imediat medicul dacă micuţul prezintă unul sau mai multe dintre următoarele semne: respiraţie lentă sau superficială, stare de confuzie, somnolenţă, micşorarea pupilelor, stare de vomă, constipaţie, lipsa poftei de mâncare. 
Codeina este un opioid, autorizat ca analgezic la adulţi şi copii. Codeina are ca efect  calmarea durerii , efect explicat prin transformarea în morfină în corpul pacientului.

×
Subiecte în articol: codeina