x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Consumul zilnic de mezeluri creşte riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic

Consumul zilnic de mezeluri creşte riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic

13 Ian 2012   •   09:28
Consumul zilnic de mezeluri creşte riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic

Daca mananci zilnic un carnat sau doua felii de costita, riscul de a te imbolnavi de cancer pancreatic este cu aproape 20% mai mare, potrivit unui studiu mentionat de Daily Mail. Oamenii de stiinta sustin ca si o cantitate mica de carne procesata sporeste riscul unor boli letale.

Cancerul pancreatic este numit "ucigasul tacut" deoarece de multe ori nu apar niciun fel de simptome in fazele incipiente. Chiar atunci cand se manifesta, simptomele sunt foarte vagi - dureri de spate, lipsa poftei de mancare si pierderi in greutate. Boala este diagnosticata adesea prea tarziu si, din aceasta cauza, este unul din cancerele cu cele mai mici sanse de supravietuire. Despre cauzele care provoaca acest tip de cancer se stiu prea putine, printre ele numarandu-se fumatul, excesul de alcool si obezitatea.

Cercetatori din Suedia au descoperit faptul ca cine mananca zilnic 50 g de carne procesata are o probabilitate de imbolnavire cu 19% mai mare. Cantitatea este echivalenta cu cateva felii de sunca sau salam, un hot dog, un carnat sau doua felii de costita. Un consum zilnic de 100 g - un burger mic - sporeste riscul cu 38%, iar 150 g, cu 57%. (V.M.)

In general, carnea rosie favorizeaza riscul de cancer la barbati, dar nu si la femei. Insa riscul de imbolnavire la persoanele care mananca astfel de carne este mult mai scazut decat ca urmare a fumatului, obicei care creste probabilitatea dezvoltarii cancerului pancreatic cu 74%.

"Persoanele bolnave de cancer pancreatic au sanse slabe de supravietuire. De aceea este foarte important de stiut ce sporeste riscul de a face aceasta boala", spune profesorul Susanna Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Circa 8.000 de britanici sunt diagnosticati anual cu cancer pancreatic.

×