x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copii cu risc de orbire din cauza diabetului

Copii cu risc de orbire din cauza diabetului

de Magda Marincovici    |    10 Mar 2015   •   19:14
Copii cu risc de orbire din cauza diabetului

Avertisment: creşte numărul tinerilor ce prezintă complicaţii ale diabetului tip 1

Diabetul afectează un număr crescând de copii şi tineri, avertizează Asociaţia britanică a diabetului, pe baza unui studiu efectuat în Marea Britanie. Avertismentul este şi mai sever, deoarece medicii sunt îngrijoraţi mai ales de apariţia precoce a complicaţiilor diabetului. “A trăi cu această boală înseamnă a fi în mod constant în echilibru pe frânghie”, consideră directorul Asociaţiei britanice a diabetului. 

În cazul diabetului, complicaţiile acestei boli par să afecteze precoce tot mai mulţi copii. Aceste complicaţii cu prognostic sever pot să genereze orbire, accident vascular cerebral sau insuficienţă renală. Medicii trag acest semnal de alarmă cu atât mai mult cu cât, în 2013, diabetul tip 1 a fost descoperit la 26.867 de copii şi tineri cu vârste sub 25 de ani, respectiv cu aproximativ 1.000 de cazuri mai mult comparativ cu anul anterior: 25.221 în 2012; 26.867 în 2013.

Potrivit unui nou raport al Colegiului regal de pediatrie şi sănătate infantilă, peste un sfert (27,5%) de tineri diagnosticaţi cu diabet tip 1 prezintă tensiune arterială ridicată; 14% acuză semene precoce de boală a ochiului ce măreşte riscul de orbire; 7% au markeri de boală renală. “Este pentru prima dată când facem acest tip de studiu şi numărul copiilor sub 18 ani, cu complicaţii provocate de diabet, este mai mare decât ne-am imaginat iniţial”, subliniază medicii de la Colegiul regal.

Diabetul, indiferent că este de tip 1 sau 2, corespunde unei creşteri de durată a concentraţiei glucozei în sânge. Această dereglare a concentraţiei glicemiei poate avea numeroase cauze, dar în diabetul tip 1, este provocată de distrugerea celulelor pancreatice specializate în producţia de insulină. În apariţia diabetului tip 1, numit şi diabetul zaharat insulino-dependent, componenta auto-imună are un rol major.  Reacţia auto-imună este declanşată de factori din mediu încă insuficient cunoscuţi, cum sunt substanţele toxice, virusuri etc. De altfel, diabetul tip 1 este frecvent asociat cu alte boli auto-imune (tiroidita Hashimoto, boala Basedow, boala Addison etc.  Diabetul tip 1 este asociat cu nevoia de a urina frecvent, senzaţia permanentă de sete, foame excesivă, pierderea în greutate, tulburări de vedere, stare de oboseală, simptome ce se pot apărea brusc.

Potrivit unor estimări, în ţara noastră, între 4 şi 6 copii fac diabet tip 1. OMS semnalează că, anul trecut, 9% din populaţia globului cu vârste de peste 18 ani era suferindă de diabet. În 2012, diabetul a fost cauza a 1,5 milioane de decese.

×