x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu abonamentul la dentist

Cu abonamentul la dentist

18 Apr 2005   •   00:00

  • de Dr. LUCY GHITA-VISINESCU medic stomatolog specialist
    Clinica stomatologica DENT ESTET
  • LA STOMATOLOG
  • Tratamentele dentare, in general, si modul de abordare a pacientului de catre medicul stomatolog, in special, au constituit pana cu ceva timp in urma aspectele cele mai temute ale vizitelor la medicul stomatolog. Pacientii detesta mirosul specific, instrumentele amenintatoare si aparatele care tiuie si parca iti zdruncina tot capul. Toate acestea se intampla insa pentru ca, in Romania, se viziteaza dentistul dupa nopti nedormite cu obrazul infundat in perna pentru ca nici o pilula nu-si mai face efectul. Evident, teama este direct proportionala cu durerea si de multe ori intemeiata, pentru ca, in cazurile foarte grave, durerea nu mai poate fi suprimata nici macar prin anestezie.

    Plata lunara

    Tratamentul este un chin in aceasta situatie si cercul vicios s-a format: "Nu ma duc la dentist pentru ca ma chinuieste!". Astfel se intampla, din pacate, la un procent ridicat al populatiei tarii noastre. Insa economia de piata a adus romanilor nu numai neajunsuri, ci si unele beneficii. Este stiut ca tratamentul stomatologic intr-o clinica moderna, echipata cu aparatura de ultima ora, nu este la indemana oricui. Si totusi, exista astfel de institutii de stomatologie care isi ofera serviciile unor firme sau chiar persoanelor fizice in cadrul asa-numitelor abonamente. Acestea constau in plata lunara a unei sume deloc mari, de-a lungul a cativa ani, si permit rezolvarea in acest interval de timp a celor mai multe dintre problemele dentare ale abonatului. Actualmente, aceste abonamente sunt foarte agreate de catre marile companii (si nu numai), care ofera in acest fel un bonus salariatilor lor, iar Dent Estet este una dintre cele mai solicitate clinici pentru acest serviciu.

    Avantaje

    Ce obtine de fapt abonatul de la clinica stomatologica prin acest contract? In primul rand multe manopere stomatologice gratuite, printre care si evaluari radiologice periodice, precum si servicii profilactice. In cazul lucrarilor protetice, abonamentul compenseaza un procent din costul acestora, restul urmand a fi suportat de catre pacient. Statutul abonatului in cadrul clinicii este ca acela al oricarui pacient, el urmand a fi tratat cu aceeasi atentie si cu aceleasi materiale de calitate de catre o echipa de medici cu specializari precise.

    Nu trebuie uitat ca, adesea, aceste abonamente ofera diverse reduceri si pentru membrii familiei abonatului, ceea ce le face chiar mai atractive. In cazul clinicilor mari, cu mai multe locatii, marele avantaj este accesibilitatea lor mult mai buna de catre pacientii care lucreaza sau locuiesc in diferite zone ale Bucurestiului.

    Clinicile stomatologice pot incheia abonamente nu numai cu firme, ci si cu persoane fizice. Oricine poate solicita un astfel de contract, tot ceea ce are de facut potentialul abonat fiind sa plateasca lunar o suma deloc mare. Trecand peste aspectul comercial al acestui subiect, beneficiul major al posesorului unui abonament de servicii stomatologice este acela ca, intr-un interval de timp nu prea lung, poate sa ajunga sa aiba o dentitie foarte sanatoasa pe de o parte prin tratarea problemelor deja existente si pe de alta prin prevenirea altora datorita facilitarii consultatiilor stomatologice periodice si consilierii de specialitate.

    STIATI CA….
  • Napoleon si regele Ludovic al XIV-lea s-au nascut cu doi dinti.
  • Periutele de dinti electrice sunt la fel de eficiente ca si cele clasice, cu conditia ca extremitatile sa fie schimbate periodic.
  • In 80% din cazuri, cariile dentare debuteaza in adolescenta, mai ales la nivelul molarilor.
  • Sushi, o specialitate culinara japoneza, ne protejeaza de carii, sustin cercetatorii francezi. Aceasta calitate nu se datoreaza pestelui crud, ingredientul principal din aceasta mancare, ci mustarului verde care-l insoteste, numit wasabi. Acest condiment mai are proprietati anticanceroase si antiastmatice. Mustarul verde impiedica acumularea bacteriilor in cavitatea bucala.
  • Gumele de mestecat cu continut bogat in xylitol contribuie la prevenirea cariilor. Aceasta substanta permite reducerea demineralizarii smaltului dintilor. Pentru ca eficienta sa fie maxima, trebuie sa mestecam guma doar 5 minute.
  • HIPERSENSIBILITATE. Mai mult de 40 de milioane de americani resimt dureri de dinti provocate de erodarea smaltului si expunerea dentinei. Aceasta hipersensibilitate dentara se manifesta, in general, la cald sau la rece. Varsta inaintata, retractia gingiilor, interventiile chirurgicale asupra dintilor sau periajul cu paste de dinti cu efect de albire sau cu perii aspre pot provoca hipersensibilitatea dintilor. Ameliorarea acestui fenomen se poate face folosind o pasta pentru dinti sensibili si o periuta moale.

    EREDITATE. Ordinea in care apar dintii este determinata de ereditate, arata o echipa de cercetatori britanici. Copiii mostenesc de la parinti acelasi "model" de eruptie a dintilor. De regula, primii apar incisivii centrali si cei laterali, iar peste 6-12 luni se dezvolta primii molari si dupa aceea caninii. In general, dintii de jos au tendinta de a aparea inainte de dintii de sus corespunzatori. In jurul varstei de 2 ani si putin dupa aceea, al doilea rand de molari completeaza setul celor 20 de dinti primari sau de lapte.

    INFECTIE. Parodontita (boala a gingiilor) afecteaza peste 90% dintre persoanele trecute de 60 de ani. Alimentatia bogata in zaharuri rafinate, nerespectarea igienei si evitarea controalelor stomatologice sunt factori care favorizeaza aparitia acestei boli. In cazul in care gingiile se indeparteaza de dinti si iau o culoare rosu intens, trebuie sa consultati medicul dentist, pentru ca puteti suferi de parodontita. Daca neglijati aceasta infectie, ea se agraveaza si poate provoca distrugeri ale dintilor si osului.
    ×
    Subiecte în articol: dinţi