x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum se construieste un alt esofag

Cum se construieste un alt esofag

12 Feb 2004   •   00:00

Esofagul se imbolnaveste din mai multe motive, il poate ataca cancerul, isi poate schimba mucoasele, silit de imprejurari.

Esofagul e facut praf daca un om, din greseala, duce la gura o sticla de pe raftul din camara, trage o dusca fara sa stie ca in sticla e soda sau vreun insecticid si astfel esofagul lui se gaureste. Esofagul nu este o simpla teava, el este infratit cu un manunchi bogat de vase sangvine si nervi. Tocmai din acest considerent, operatiile pe esofag presupun reconstruirea lui din diverse alte subansambluri ale organismului, din stomac, din colon, din intestinul subtire. Intervent iile chirurgicale sunt dificile, sofisticate, tocmai de aceea este o mandrie ca in lumea doua tehnici chirurgicale de reconstruire a esofagului au fost inventate de mari chirurgi romani, profesorii Toma si Gavriliu. Operatiile pe esofag sunt explicate de profesor Silviu Constantinoiu. Banalele arsuri resimtite pe esofag sunt urmarea refluxului gastroesofagian, cand mancarea apuca drumul invers, continutul din stomac urca anormal iarasi in esofag. Refluxul gastro-esofagian raspunde favorabil la medicamente in 90%-95% dintre cazuri, dar poate aparea si o complicatie, asa-numitul esofag Bartt. In stomac exista secretii acide, asa ca atunci cand continutul stomacului porneste invers prin esofag, mucoasa esofagiana nu este pregatita sa reziste la mediul acid si, ca sa se apere, aceasta mucoasa esofagiana se transforma in mucoasa de stomac.

Aceasta afectiune poate degenera in cancer de esofag. O alta boala a esofagului este hernia hiatala, la baza esofagului este un inel hiatal care e stricat si stomacul migreaza in torace. Interventia chirurgicala cu laparoscopul vizeaza tragerea stomacului inapoi in abdomen. Alta operatie isi propune sa imbrace zona inferioara a esofagului cu stomac, aceasta infasurare cu o parte din stomac preluand rolul sfincterului esofagian ce nu functioneaza.
FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul esofag