x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Curaj - Un erou anonim salveaza o viata

Curaj - Un erou anonim salveaza o viata

04 Feb 2005   •   00:00

PAGINA DE SUFLETE
Un tanar de 29 de ani isi risca viata pentru a salva un copil bolnav, pe care nu-l vazuse niciodata. Silviu a aflat intamplator de tragedia prin care trece Mihaita Hogas. Baietelul s-a nascut acum un an cu boala rara, si singura lui sansa de supravietuire este un transplant de ficat. Mihaita Hogas are numai un an si, fara un transplant de ficat, fiecare zi din viata lui poate fi ultima. Un tanar care a aflat intamplator de povestea acestui copil isi risca viata, pentru a-l salva.
CARMEN PREOTESOIU

COPILARIE. Datorita lui Silviu, Mihaita ar putea sa se joace ca oricare copil de varsta lui
Intr-o dimineata, in metrou, un tanar si-a aruncat privirea peste umarul unui cititor si a zarit intr-un ziar anuntul prin care un copil de un an avea nevoie de un transplant de ficat. "Mi-a fost de-ajuns o clipa sa iau decizia", spune Silviu. Nu a stat prea mult pe ganduri, pentru ca isi dorea foarte tare sa-i fie de folos acelui copil. S-a hotarat sa doneze o bucatica din ficatul sau, fara sa ceara nici o rasplata. Cel pe care-l poate salva de la moarte este Mihaita Hogas.

Silviu are 29 de ani. Pentru a se putea intretine, mult timp a avut doua locuri de munca. Mama lui este bolnava, tatal a fost la un pas de moarte, iar fratele a trecut si el, in urma cu un an, prin momente grele. Silviu spune ca doar cu ajutorul lui Dumnezeu a putut sa treaca peste toate. "Relatia mea cu Dumnezeu este destul de complicata. E ca o dragoste cu nabadai, spune Silviu. Azi ma supara, maine imi pare rau ca m-am suparat si incerc sa-l induplec. Cu toate acestea, ma consider un norocos", marturiseste el. Tanarul crede ca "boala care nu ucide te intareste".

DRUMUL SPERANTEI. Acum si-a indreptat toata atentia catre Mihaita. Cea mai mare dorinta a lui este sa-l vada sanatos. De o saptamana a inceput lista lunga a analizelor, la spitalul Fundeni, unde va avea loc transplantul. Primele investigatii au fost cele ale sangelui. Au urmat radiografiile, ecografiile, tomografia, alterografia. Pentru operatie, starea lui Mihaita si a donatorilor trebuie sa fie impecabila. Orice mica raceala a copilului poate anula intregul proces operator. Sanatatea lui e pe muchie de cutit, oricand poate face varice esofagiene sau ciroza. De cateva zile, Mihaita este la perfuzii. Desi este un baiat vesel, vioi si jucaus, baietelul are de o jumatate de an, doar 6 kg. Trupul sau este prea firav pentru o operatie atat de grea. I-ar mai trebui minimum 4-5 kg in plus, insa ficatul sau bolnav respinge mancarea. Se multumeste doar cu fructe, putina carne si cu cate un biberon cu lapte sau ceai, baut de-a lungul intregii zile.

Desi Silviu este increzator in reusita operatiei, un sambure de teama tot a incoltit in sufletul sau. "Intotdeauna am fost impresionat de durere, de boala. Ma uitam la parintii lui Mihaita si retraiam propria mea disperare. Eram inconjurat de o groaza de oameni care nu faceau nimic sa ma ajute. La fel si sotii Hogas. Eu ii inteleg prefect, aproape ca simt ce simt si ei acum."

CURSA CONTRA CRONOMETRU. Silviu stie ca viata lui Mihaita atarna de a sa. A aflat ca lupta baietelului cu boala a inceput dupa prima luna de viata, cand medicii i-au descoperit o malformatie la inima. Specialistii au spus ca micutul nu o sa supravietuiasca. Mama, Gabriela Hogas, nici nu a vrut sa auda de recomandarea medicilor de a face avort terapeutic. Si-a dorit foarte mult acest copil si a crezut ca trebuie sa-l aduca pe lume. "Mihaita este o adevarata binecuvantare pentru noi", gandesc cei doi parinti.

Imediat ce a descoperit boala, familia a incercat sa faca totul pentru a-i reda sanatatea lui Mihaita. Au urmat de-atunci drumuri lungi si obositoare, de la un spital la altul, de la Iasi la Bucuresti. Analize, tratamente multe si costisitoare. Nimic insa nu le-a spulberat credinta ca vor reusi sa-i salveze viata. Cei doi n-au precupetit nici un efort. Timpul insa este cel mai necrutator dusman, iar sotii Hogas se afla in permanenta intr-o cursa contra cronometru. Si aceasta pentru ca, dupa un an de zile, sansele de viata ale copilului incep sa scada. Acum spera ca analizele lui Silviu sa iasa bine si operatia sa se poata face cat mai curand.

Trupul lui Mihaita, macinat de boala, slabit de medicamente si perfuzii, traieste acum din sperante. Nu trebuie decat sa-l vezi pe baiat, sa-i privesti chipul ingalbenit ca sa-ti dai seama prin ce suferinte trece. Si sa-ti amintesti cat esti de norocos. Imparte norocul tau cu altii! Asa cum face Silviu.

SPERANTA

"Am fost si pe la biserici, am vorbit cu preotii, am tinut post si ne-am rugat in permanenta. Dumnezeu a facut minuni. Poate va face si in cazul nostru" - Gabriela Hogas, mama lui Mihaita

DONATOR
Nici Gabriela si nici sotul ei, Daniel, nu-si pot ajuta copilul. Nu au grupa de sange 01 pozitiv, ca cea a lui Mihai. Medicii recomanda sa mai existe un alt donator in cazul in care bucatica de ficat donata va fi respinsa de organismul micutului. Jurnalul National a publicat in 14 decembrie 2004 un articol in care descria drama familiei Hogas, facand un apel umanitar catre toti oamenii care-l pot ajuta pe Mihaita. Doi dintre ei au avut curajul sa se inscrie pe lista donatorilor pentru salvarea acestui copil: Mihaela si Silviu. Mihaela a trebuit sa se retraga, din pricina analizelor, al caror rezultate nu au fost bune. A mai ramas doar Silviu, tacutul nostru erou. A acceptat sa vorbeasca despre gestul sau cu o singura conditie: sa nu-i dezvaluim identitatea. Sa nu facem din el o "celebritate de-o zi". Pentru Silviu, faptul ca isi rupe o farama din trup ca sa salveze un copil e un gest firesc.
×
Subiecte în articol: copil pagina de suflete viata silviu hogas