x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire spectaculoasă în imunoterapie. Ar putea fi tratate toate formele de cancer

Descoperire spectaculoasă în imunoterapie. Ar putea fi tratate toate formele de cancer

de Giulia Anghel    |    28 Ian 2020   •   15:12
Descoperire spectaculoasă în imunoterapie. Ar putea fi tratate toate formele de cancer

O echipă de cercetători de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie a găsit o metodă prin care pot fi vindecate mai multe tipuri de cancer, printre care cele de prostată, sân, plămâni. Rezultatele, publicate în revista "Nature Immunology", nu au fost încă testate pe pacienți, dar experții sunt de părere că au un potențial enorm pentru tratarea afecțiunilor maligne, după cum relatează bbc.com.

Uimitoarea celulă T 

Sistemul nostru imunitar este apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor, motiv pentru care atacă și celulele canceroase. Oamenii de știință au căutat astfel modalități neconvenționale și încă nedescoperite prin care sistemul imunitar atacă în mod natural tumorile.

Ei au găsit în sânge celula T care poate scana organismul pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată. Diferența față de alte celule este că aceasta poate  ataca mai multe tipuri de cancer. 

„Acum există perspectiva unui tratament unic pentru toate felurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea fi capabile să distrugă diferite forme de cancer la toți bolnavii. Anterior nimeni nu credea că acest lucru ar fi posibil", a declarat prof. Andrew Sewell.

Cum funcționeazã 

Celulele T au „receptori” pe suprafața lor care le permit să „vadă” la nivel chimic. Echipa Cardiff a descoperit celula T și receptorul acesteia, care pot găsi și ucide o gamă largă de celule canceroase în laborator, inclusiv celule pulmonare, de piele, în sânge, colon, sân, os, prostată, ovare, rinichi și celule de col uterin.

În mod uimitor, celulele T au lăsat neatinse țesuturile normale. Cum pot face exact acest lucru nu se știe încă.

Receptorul celulei T interacționează cu o moleculă numită MR1, care se află pe suprafața fiecărei celule din corpul uman. Se crede că MR1 transmite neregulile din interiorul unei celule canceroase către sistemul imunitar.

"Suntem primii care am reușit să descriem o celulă T care găsește MR1 în celulele canceroase. Acest lucru nu a fost descoperit până acum", a explicat un alt membru al echipei, cercetătorul Garry Dolton.

De ce este important

Terapiile pentru cancer cu celule T există deja, iar dezvoltarea imunoterapiei împotriva tumorilor maligne a fost una dintre cele mai mari progrese în domeniu. Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T, un medicament viu produs prin inginerie genetică, astfel încât celulele T ale unui pacient caută și distrug cancerul.

CAR-T poate avea rezultate spectaculoase, unii pacienți ajungând de la bolnavi în stare terminală, la remisie completă. Cu toate acestea, abordarea este deocamdată extrem de specifică și funcționează doar într-un număr limitat de tipuri de cancer, unde există o țintă clară de antrenare a celulelor T pentru a-l detecta.

Tratamentul a fost dezvoltat mai ales pentru „cancerele solide”, cele care formează tumori,  mai degrabă decât în cancerele de sânge, cum ar fi leucemia.

Cercetatorii spun că receptorii de celule T, descoperiți acum, ar putea duce la un tratament "universal" pentru cancer.

Cum s-ar putea realiza în practică

Acest lucru s-ar putea realiza în cinci pași. O probă de sânge ar fi prelevată de la un bolnav de cancer. Celulele lor T vor fi extrase și apoi modificate genetic, astfel încât acestea să fie reprogramate pentru a realiza receptorul cancerului. Celulele actualizate ar fi crescute în cantități mari în laborator și apoi ar fi introduse înapoi în sângele pacientului.Procedura este utilizată pentru realizarea terapiilor CAR-T.

Studiul de acum a fost aplicat deocamdată numai pe animale și celule în laborator și sunt necesare mai multe verificări pentru ajunge să fie testat pe oameni. 

Ce spun experții

Lucia Mori și Gennaro De Libero, de la Universitatea din Basel Elveția, au declarat că cercetarea are un potențial uriaș, dar este prea devreme să afirme că va funcționa în toate tipurile de cancer.  "Suntem foarte încântați de funcțiile imunologice ale acestor noi proprietăți ale celulelor T și de utilizarea lor în terapia cu celule tumorale", au spus ei.

Și Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, este de părere că: „În prezent, aceasta este o cercetare de bază și se află încă departe de realizarea unor tratamente pentru pacienți. Nu există însă nicio îndoială că este o descoperire foarte interesantă, atât pentru avansarea cunoștințelor noastre de bază despre sistemul imunitar, cât și pentru posibilitatea realizării unor noi medicamente viitoare”.


 
×
Subiecte în articol: cancer imunoterapie celula T