x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectul ecranelor din viaţa noastră: boli cardiovasculare, tulburări de imunitate şi cerebrale, obezitate, diabet

Efectul ecranelor din viaţa noastră: boli cardiovasculare, tulburări de imunitate şi cerebrale, obezitate, diabet

12 Sep 2012   •   15:23
Efectul ecranelor din viaţa noastră: boli cardiovasculare, tulburări de imunitate şi cerebrale, obezitate, diabet

Televizoare. Calculatoare. Telefoane mobile. Console. Tablete... Toate ne-au invadat spatiul in care traim, evident cu consecinte asupra sanatatii si a echilibrului in familie. O prima consecinta este semnalata de INSV, un institut specializat in problemele somnului din Franta: un francez din trei doarme doar intre 5-6 ore pe noapte. Culmea este ca ei ar dormi mai mult daca ar putea, dar ecranele le fura din timpul de somn nocturn. Profesorul Damien Leger, presedintele INSV, spune ca aici este punctul de plecare spre boli cardiovasculare, oboseala musculara, tulburari de imunitate, obezitate, diabet, dezechilibre neuronale. INSV atrage atentia asupra folosirii acestor ecrane mai ales seara, inainte de a ne culca. Tinerii intre 18 si 24 de ani sunt primii vizati. Majoritatea dorm doar cinci ore pe noapte, adorm greu, sunt agitati.

Potrivit unor studii, de la varsta medie de noua ani, majoritatea copiilor europeni navigheaza, dialogheaza si se informeaza de pe net. 93% dintre copiii intre 9 si 16 ani, de exemplu, navigheaza cel putin o data pe saptamana pe net potrivit unui studiu efectuat printr-o retea a London School of Economics. Intr-un recent articol publicat in l’Express editie online, este citat profesorul Dominique Belpomme, oncolog francez, angajat in lupta contra acestui fenomen, care spune ca hipersensibilitatea la undele electromagnetice nu este provocata doar de antene, ci, in 65% dintre cazuri, de folosirea excesiva a calculatoarelor si telefoanelor mobile cu sau fara fir. La ora actuala, in lume un miliard de persoane are cel putin un telefon mobil.

Mai mult sau mai putin direct, multi neurologi romani atrag atentia asupra efectului extrem de daunator al obiceiului de a incuraja copiii sa foloseasca mobilul. Ei sunt de parere ca acest obicei ar fi o explicatie a cresterii alarmante a numarului copiilor diagnosticati cu tumori cerebrale. Pentru a pricepe fenomenul, unii neurologi pediatri adresandu-se parintilor, spun ca nu mai avem copii cu cheia la gat, ci cu telefonul mobil.

De aceeasi opinie este si prof. dr. Alp Okzan Centrul Medical Anadolu, oncolog pediatru, ingrijorat de explozia tumorilor cerebrale la copii. Pe de alta parte, psihologii subliniaza ca mesajele si informatiile cu caracter agresiv de pe net sunt cauza tulburarilor cerebrale si sexuale inregistrate frecvent la adolescenti. Solutia e una simpla, dar radicala: invitati afara din dormitor ecranele pentru a avea un somn odihnitor aproximativ opt ore in fiecare noapte.

×