x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Este mai bine fără măsele de minte?

Este mai bine fără măsele de minte?

de Magda Bucur    |    02 Sep 2015   •   21:25
Este mai bine fără măsele de minte?
Sursa foto: PIKSEL/Getty Images/iStockphoto

Sunt dinții care apar cel mai târziu, de obicei în jurul vârstei de 18 ani. Și, deși popular sunt asociați cu „venitul minții la cap”, acești molari, cunoscuți mai ales sub denumirea de măsele de minte, nu au o funcționalitate bine definită.

Potrivit specialistului, fiind ultimul dinte care se formează, acest molar are o structură diferită de a celorlalți dinți, care îl face mai puțin rezistent decât predecesorii săi și mai susceptibili pentru carii. „Molarii de minte afectează foarte mult poziția dinților existenți pe arcade. Și cum, de la 13 ani, toți cei 28 de dinți sunt erupți, cei patru nou-apăruți în jurul vârstei de 18-21 de ani încearcă să iasă pe arcadă și dacă nu mai au loc, ori rămân în os ori împing dinții sau rădăcinile dinților învecinați. Marea problemă sunt durerile, pentru că de la 18 ani lucrurile sunt stabilizate, osul e complet format, iar mișcarea unui dinte în os este dureroasă”, explică medicul. Tot astfel se explică apariția problemelor gingivale precum pericoronarita, o infecție în jurul coroanei sau durerile insuporta-bile în unele cazuri cu trismus (acea contracție spastică a mandibulei care face imposibilă deschiderea gurii). „Cea mai indicată soluție în cazul acestor dinți este extracția, pentru că dau mai multe complicații decât beneficii. Singurul așa-zis avan- taj pe care îl avem datorită lor e că avem patru dinți în plus, dar nu-i putem folosi la mestecat, nu ne putem sprijini pe ei atunci când vrem să construim o punte și nici nu e ușor să-i curățăm”, e de pă rere dr. Laura Mocanu. Sto - ma to logul susține că și atunci când nu există simptomatologie, e bine să ne facem din când în când câte o radiografie, ca să prevenim infecțiile grave care pot duce la inflamații ale din- ților, pentru că în astfel de cazuri extracția devine și mai dificilă.

„Sunt o grupă de dinți care în 80% din cazuri se formează cu rădăcini atipice ca formă, având canale aberante și întortocheate, care nu pot fi tratate. S-au făcut nenumărate cercetări în privința lor și s-a dovedit că ne este mai bine fără ei, decât cu ei. Mai mult, specialiștii americani au propus recent extracția mugurilor, adică a acelor săculeți din care se formează rădăcina, pentru că sunt moi și e mai puțin dureros pentru pacient”.
Dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală
 

×