x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Febra dengue cu transmitere sexuală a ajuns în Europa. Primul caz a fost semnalat la Madrid

Febra dengue cu transmitere sexuală a ajuns în Europa. Primul caz a fost semnalat la Madrid

08 Noi 2019   •   11:23
Febra dengue cu transmitere sexuală a ajuns în Europa. Primul caz a fost semnalat la Madrid

Spitalul Ramon y Cajal din Madrid a identificat primul pacient infectat cu febră dengue prin transmitere sexuală înregistrat în Europa, diagnosticat la un tânăr care nu călătorise în zonele cu risc, au confirmat surse medicale. Mai există un singur caz similar în Coreea de Sud, diagnosticat la membrii unui cuplu de acelaşi sex.

Situația a fost consemnată la sfârşitul lunii septembrie la unitatea sanitară din Madrid, iar partenerul sexual al pacientului este un bărbat care a călătorit recent în Cuba şi Republica Dominicană. Cei doi bărbaţi au întreţinut relaţii sexuale neprotejate, iar analizele probelor de lichid seminal au rezultate pozitive.

Semnificaţia acestui caz rezidă în faptul că este vorba de o primă consemnare a virusului, cu probabilă transmitere sexuală, într-o zonă unde nu există ţânţari vectori de răspândire a maladiei, şi primul rezultat în urma unui contact sexual din Europa.

Febra dengue este o boală provocată de un virus care se transmite în mod obişnuit prin înţepătura unui ţânţar şi este endemică în ţările din America Latină, Asia de Sud-Est şi Africa.

Epidemia a provocat 150 de morţi şi aproape 162.000 de persoane infectate în America Centrală şi Mexic, potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS). Circa 700 de persoane au murit de ferbra dengue anul acesta în America Latină, cea mai afectată ţară fiind Brazilia cu 485 de decese, urmată de Honduras cu 82, Columbia cu 35, Guatemala cu 34 şi Mexic cu 20 de decese.

Boala se manifestă printr-o o stare de indispoziţie generalizată, febră mare, dureri de cap şi erupţii cutanate, mai ales în zona feţei, care se întind pe gât, torace şi extremităţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: febra dengue