x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gena care ne ingrasa

Gena care ne ingrasa

31 Ian 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
Cercetatorii americani au pus in evidenta o noua gena, pe care au numit-o lipina. Aceasta gena este raspunzatoare de producerea si utilizarea grasimilor in organism. Descoperirea recenta, promovata de Le journal sante, deschide calea unor tratamente noi contra obezitatii, diabetului si a altor tulburari care influenteaza greutatea corpului.
MAGDA MARINCOVICI

De asemenea, noua descoperire ar putea constitui punctul de plecare al demonstrarii de ce unele persoane sunt predispuse la supraponderalitate sau obezitate.

Studiu

Doctorul Karen Reue de la Scoala de Medicina a Universitatii din California impreuna cu mai multi cercetatori au studiat doua grupe de soricei. Primul grup prezenta o mutatie genetica care provoca cresterea nivelului lipinei in tesuturile grase. La celalalt grup, lipina cauza aceeasi crestere in tesuturile musculare. Pe langa cele doua grupe a mai existat unul format din soricei normali, folosit in timpul studiului pentru compararea mutatiilor. Timp de sase luni, cele trei grupe de soricei au primit un regim bogat in grasimi. Dupa cele sase luni de experiente, soriceii cu modificari genetice au luat de doua ori mai mult in greutate, comparativ cu semenii lor normali.

S-a dovedit astfel ca gena botezata lipina actioneaza in sensul maririi depozitelor de grasimi atunci cand este prezenta in cantitate mare in tesuturile adipoase. Dimpotriva, o scadere a acestei gene obliga celulele tesutului adipos sa se depuna intr-o cantitate mult mai redusa. In muschi, o cantitate mare de lipine favorizeaza arderea glucidelor inaintea grasimilor si, invers, o prezenta in cantitate redusa a lipinei determina arderea grasimilor inaintea glucidelor.

Regim identic, greutate diferita

Potrivit doctorului Karen Reue, coordonatorul studiului, in tesuturile adipoase, gena recent izolata are rolul de actiona asupra capacitatii de stocare a celulelor, in timp ce in tesuturile musculare, ea influenteaza eliminarea grasimilor.

Desi experientele cercetatorilor americani au fost efectuate pe soricei, ei sunt de parere ca rezultatele obtinute ii indreptatesc sa formuleze ipoteze valabile si in cazul oamenilor. In opinia lor, aceasta modificare genetica reprezinta motivul pentru care unele persoane se ingrasa, iar altele isi mentin greutatea, chiar daca ele beneficiaza de un regim alimentar cu un numar identic de calorii.

HORMONUL
Un hormon localizat in stomac ar fi vinovat de luarea in greutate dupa un regim hipocaloric. Concluzia apartine doctorului Heather J. Leidy si colegilor lui de la Penn State General Clinical Research Center (Pennsylvania). Potrivit acestuia, exercitiile fizice nu reduc nivelul acestui hormon. "Cresterea secretiei acestui hormon este raspunsul la un deficit energetic, creat din combinatia regim hipocaloric si efort fizic sistematic. Cresterea nivelului acestui hormon este asociat cu senzatia de foame si drept consecinta ingrasarea. Studiul a fost efectuat pe un lot de femei intre 18 si 30 de ani cu greutatea intre 47 si 72 de kilograme.

SFATUL MEDICULUI
Aceasta descoperire reprezinta un argument suplimentar ca orice regim alimentar trebuie personalizat. Regimul va fi stabilit doar de specialist in functie de varsta, sex, ocupatie, stare de sanatate, antecedente familiale, precizeaza profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti.
×