x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Iaurtul, hrana vie

Iaurtul, hrana vie

16 Mai 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • ALIMENTATIE ECHILIBRATA
  • Dimineata… Ne grabim sa ajungem la serviciu si nu avem timp sa mancam la micul dejun decat un iaurt. Seara… Am venit de la serviciu, suntem obositi, iar un iaurt poate fi o solutie buna pentru o cina usoara. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne sfatuieste sa mancam iaurt spre sfarsitul zilei. Masa de seara ar putea consta intr-un iaurt, deoarece este mai putin solicitant pentru metabolismul nostru decat alte produse. Cei care isi distribuie alimentele in mai multe reprize pe parcursul zilei pot repartiza un iaurt si la micul dejun.

    Beneficii

    Iaurtul este un aliment viu in momentul in care il mancam ca pe un fruct crud, o leguma cruda, netratate termic. Este un aliment datator de sanatate care se incadreaza in categoria produselor probiotice, sanatoase. De asemenea, este o buna sursa de calciu, fosfor, vitaminele din complexul B, grasimi mononesaturate, identice celor din uleiul de masline. Consumat cu regularitate, iaurtul reduce riscul bolilor cardiovasculare, combate constipatia si protejeaza intestinul de starile iritative.

    Iaurtul este un produs fermentat, obtinut din lapte sub actiunea unei microflore specifice: doua lactobacterii (Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus) care se gasesc in stare vie pe toata perioada de valabilitate a produsului. Un iaurt care are inscriptionata pe eticheta o perioada de valabilitate mai mare de doua-trei saptamani nu poate fi considerat un produs sanatos. Dupa fermentare este posibil ca acest produs sa fi fost sterilizat pentru a ramane pe raft chiar si cateva luni.

    Previne cancerul de intestin

    Exista de asemenea iaurturi care pe langa cei doi lactobacili specifici si obligatorii mai contin bifido-bacterii. "Aceste bacterii ne populeaza intestinul inca din primele zile de viata. In timp, acestea dispar si microflora sanatoasa creata de ele este inlocuita, in functie de obiceiurile alimentare, cu o microflora nesanatoasa, de putrefactie. De aceea, iaurtul cu bifido-bacterii este o solutie pentru sanatatea noastra", afirma prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Microorganismele din iaurt inlocuiesc microflora daunatoare, de putrefactie, care conduce la aparitia unor metaboliti foarte periculosi si care in timp pot da nastere cancerului intestinului gros.

    Intoleranta la lactoza

    Componentele laptelui transformat in iaurt devin mai accesibile pentru organismul uman. In acest fel, calciul se asimileaza mai usor din iaurt decat din lapte. De asemenea, in procesul de fermentare au loc descompunerea si degradarea proteinelor din lapte, iaurtul devenind astfel mai usor de digerat. Microorganismele din iaurt transforma lactoza si o descompun in zaharurile ei componente, astfel incat unele persoane cu intoleranta la lactoza pot consuma iaurt. In unele cazuri, intoleranta la lactoza se manifesta inca de la nastere prin diaree si vome declansate de lapte. Alteori, intoleranta apare mai tarziu, in jurul varstei de 5 ani.

    SFATUL MEDICULUI
    Unele persoane prefera iaurturile degresate, altele - pe cele grase, din lapte integral. Despre acestea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi afirma ca sunt la fel de sanatoase, insa persoanele care au activitate fizica intensa si un consum energetic ridicat ar fi bine sa consume iaurturi nedegresate. Pentru un plus de sanatate, in salatele de legume este bine sa adaugam iaurt natural in loc de maioneza. "Nu recomand insa iaurturile indulcite, fie cu zaharoza, fie cu glucoza sau cu edulcoranti. Acestea nu pot fi denumite iaurturi. Conform definitiei, un iaurt natural nu trebuie sa contina zaharuri adaugate", continua prof. dr. Mencinicopschi.

    CU FRUCTE. Nutritionistii recomanda spre consum iaurturile naturale, in care nu s-au adaugat bucati de fructe sau arome. Fructele folosite in aceste produse sunt conservate sau uscate inainte de utilizare, iar aromele pot fi si artificiale. Putem insa consuma iaurt natural in care sa adaugam bucati de fructe proaspete.

    CU MUSLI. De beneficiile iaurtului ne putem bucura si daca il consumam cu cereale integrale, cu fulgi de grau sau de ovaz naturali. Daca insa cerealele sunt acoperite cu ciocolata, cu caramel, mai contin si zahar sau coloranti, fructe uscate sau conservate, atunci proprietatile acestui produs se pierd. Iaurtul natural stimuleaza activitatea sistemului imunitar si sustine functionarea normala a sistemului muscular.

    KEFIRUL. Acesta este un produs obtinut din lapte, dar care are o alta microflora de fermentatie. Pe langa bacteriile lactice, kefirul mai contine si o drojdie care genereaza mici cantitati de alcool. "Are alta savoare, dar este un produs sanatos", afirma prof. dr. Mencinicopschi. Doua pahare de kefir pe zi sunt un foarte bun mijloc de imbunatatire a digestiei.
    ×
    Subiecte în articol: iaurt iaurtul