x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate In lumea biberoanelor

In lumea biberoanelor

de Steluta Indrei    |    13 Dec 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Nimic nu se compara cu laptele mamei, spune conferentiar doctor Silvia Stoicescu, seful Sectiei de Nou-nascuti de la Spitalul Clinic Polizu, chiar de la inceputul conversatiei despre hranirea bebelusilor cu biberonul.
SANATATEA COPILULUI
Nimic nu se compara cu laptele mamei, spune conferentiar doctor Silvia Stoicescu, seful Sectiei de Nou-nascuti de la Spitalul Clinic Polizu, chiar de la inceputul conversatiei despre hranirea bebelusilor cu biberonul. Din pacate, unele femei nu pot sa-si hraneasca pruncul la san, singura solutie in acest caz fiind biberonul. Cu ajutorul acestuia, copilul poate primi fie lapte colectat de la mama, fie lapte artificial.

"Insa biberonul se recomanda a fi utilizat numai la copiii care nu pot fi alimentati la san din motive materne sau care tin de copil", insista conf. dr. Silvia Stoicescu. De exemplu, daca mama este bolnava fiind spitalizata, copilul nu poate fi hranit altfel decat cu biberonul. Un alt exemplu cand se impune utilizarea biberonului se refera la copiii nascuti cu malformatii ale cavitatii bucale ("gura de lup"), iar in cazul lor se folosesc tetine speciale.

Biberonul mai poate fi folosit tranzitoriu in alimentarea copiilor care sunt bolnaviori sau care au un reflex de supt mai putin eficient. In aceasta situatie se afla cei nascuti prematur. Pentru ei, suptul presupune un consum energetic mai mare decat extragerea laptelui din biberon.

Cum alegem laptele praf


Laptele praf este indispensabil bebelusilor care nu pot beneficia de laptele matern. De aceea este foarte important ca parintii sa aleaga tipul de lapte praf potrivit pentru bebelus. Principalul criteriu in alegerea laptelui praf este compozitia acestuia, care variaza in functie de varsta. Daca sugarul primeste pe termen lung un lapte inadecvat exista riscul de a se confrunta cu probleme de anemie si tulburari de crestere. In orice caz este total contraindicat laptele "clasic" de vaca inaintea varstei de un an. Dupa 12 luni se poate incerca introducerea laptelui de vaca, dar ideal ramane laptele praf, bogat in vitamine, lipide, proteine, adaptat varstei, de la nastere pana la 3 ani.

Oferta de lapte praf este foarte generoasa. "Exista preparate pentru prematuri, preparate pentru copii cu intoleranta la anumite enzime digestive (lactoza), sortimente de lapte praf in functie de greutatea copilului, lapte praf impotriva colicilor, antiregurgitatii, antidiaree. Majoritatea are la baza lapte de vaca prelucrat astfel incat sa aiba compozitia apropiata de a laptelui matern. In acelasi timp exista si lapte praf vegetal, pe baza de proteine din soia", explica medicul pediatru Silvia Stoicescu.

De la 0 la 4 luni este indicat laptele praf de tip 1, care furnizeaza acizii grasi absolut necesari pentru dezvoltarea creierului. Aceasta formula de lapte include de asemenea o cantitate mica de minerale si calciu. Si cantitatea proteinelor este limitata, fiindca aparatul digestiv al sugarului nu este suficient de dezvoltat pentru a le accepta.

Incepand de la varsta de 4-5 luni se introduce laptele praf de tip 2, care ii furnizeaza copilului doza necesara de vitamine si fier. Intre 10 luni si 3 ani este recomandat laptele de crestere. Acesta contine de 15 ori mai mult fier, de sase ori mai multi acizi grasi esentiali, vitamine A, C, D, E si B6 decat laptele de vaca. Chiar daca acest lapte este mai scump decat cel clasic, parintii trebuie sa aiba in vedere ca in laptele special conceput pentru copii se regasesc toate ingredientele de care au nevoie pentru cresterea armonioasa. Pentru a fi siguri ca pruncii lor primesc laptele adecvat, parintii ii pot cere sfatul medicului pediatru.

Reguli de igiena


Prepararea si conservarea biberoanelor necesita respectarea unor reguli stricte de igiena. Acestea sunt obligatorii, fiindca un biberon incorect pregatit sau conservat devine periculos pentru sanatatea nou-nascutului. Conditiile de preparare, manipulare si pastrare a biberonului sunt importante pentru a evita contaminarea laptelui cu microbi care pot fi la originea infectiilor grave, uneori fatale.

Biberoanele nu trebuie tinute la temperatura camerei mai mult de o ora dupa preparare sau scoatere din frigider. Ele se vor reincalzi in aparatul special pentru biberoane sau la bain-marie, si nu la microunde sau la temperatura ambianta. Cand copilului i se da un biberon al carui continut a fost reincalzit, timpul recomandat pentru a-l consuma nu trebuie sa depaseasca o jumatate de ora.

Iar ultimul sfat inainte de a va indrepta cu biberonul catre copilas este sa agitati sticluta astfel incat continutul sa fie omogen. Si nu uitati sa verificati temperatura laptelui.

In cazul laptelui colectat de la mama, acesta nu va fi pastrat mai mult de 48 de ore la frigider. Oricum, compozitia lui este schimbata cand e administrat cu biberonul. Daca se apeleaza nemotivat la biberon pentru administrarea laptelui matern colectat, mamele care folosesc acest procedeu se confrunta cu diminuarea secretiei de lapte. De retinut ca secretia de lapte este stimulata prin supt de copil.

STIATI CA

  • Alimentul ideal pentru orice copil este laptele matern, pentru ca fiecare mama este un laborator natural care sintetizeaza lapte cu compozitie potrivita pentru nevoile copilului ei. De exemplu, laptele unei mame care a nascut un copil inainte de termen este diferit de cel al mamei unui copil adus pe lume dupa 9 luni.
  • Prin alaptare mama care a avut rujeola ii transmite copilului anticorpi gata formati impotriva acestei infectii, conferindu-i imunitate. Copilul este ferit astfel si de alte infectii.
  • Studiile au aratat ca atasamentul copilului fata de mama are de suferit cand este hranit cu biberonul, fiindca in transferul afectiv dintre cei doi intervine un artificiu. Acest risc se accentueaza mai ales daca mama are tendinta de a-i administra biberonul fara sa-l tina in brate.
  • In prima zi de viata, copilasul are nevoie doar de 7 ml de lapte (o lingurita). Atat ii permite capacitatea lui gastrica.
  • APA. Pentru prepararea laptelui praf, cea mai buna este apa plata imbuteliata. Este contraindicata apa de la fantana sau provenind de la alte surse improprii. De asemenea, nu se foloseste apa plata dintr-o sticla deschisa de mai mult de 24 de ore. De la robinet se utilizeaza numai apa rece, dupa ce a fost lasata sa curga cateva secunde.

    STERILIZARE. Tetinele si biberonul trebuie obligatoriu sterilizate dupa fiecare utilizare in scopul evitarii contaminarii cu bacterii, atrage atentia conferentiar doctor Silvia Stoicescu. Acum exista pe piata tablete speciale sau fierbatoare pentru sterilizarea biberoanelor. Din cauza sterilizarii incorecte a biberoanelor s-a constatat ca micutii hraniti artificial dezvolta cu usurinta candidoze bucale si intestinale, calea de contaminare fiind tetina. In unele cazuri aceste afectiuni pot avea consecinte pe viata

    TETINE. O alta problema a biberonului este legata de dimensiunea orificiilor tetinei. Daca orificiul este prea mic, debitul de lapte este mult diminuat. Copilul depune efort mare la supt, dar zadarnic si ii displace alimentatia. In timp, el poate dezvolta anxietate legata de momentul mesei. Daca orificiul tetinei este prea larg, debitul de lapte este foarte mare, ceea ce mareste riscul de inecare a copilului. Mai mult decat atat, aspirarea de lapte in plamani duce la bronhopneumonie.
    ×
    Subiecte în articol: mama copilului lapte praf biberonul