x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În sfârşit, o veste bună! Consumul de cafea şi de ceai NU afectează inima!

În sfârşit, o veste bună! Consumul de cafea şi de ceai NU afectează inima!

31 Aug 2014   •   18:07
În sfârşit, o veste bună! Consumul de cafea şi de ceai NU afectează inima!

Consumul de cei sau cafea nu afectează inima, spre deosebire de băuturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe ţări, prezentate la congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie, care a început sâmbătă şi se va încheia marţi la Barcelona, informează agenţia Europa Press.

Specialiştii au menţionat că nici cafeaua, nici ceaiul nu duc la o creştere a riscului de deces pe motive cardiovasculare, nici din alte cauze cum ar fi infecţiile sau cancerul. Un studiu efectuat în Franţa pe 131.401 pacienţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 95 de ani, a demonstrat că rata mortalităţii din cauze cardiovasculare nu are legătură cu consumul de ceai şi cafea.

Există o diferenţă între amatorii de cafea şi ceai, primii prezentând riscuri mai mari de îmbolnăvire cardiovasculară, dar de vină nu este cafeaua, ci stilul de viaţă asociat, în general, cu această băutură, a explicat afirmat Almudena Castro, de la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Peste jumătate dintre marii băutori de cafea fumează, în timp ce persoanele care preferă ceaiul duc o viaţă mai sănătoasă, fac mai mult sport şi sunt astfel mai protejate de afecţiuni ale inimii.

Participanţii la congresul de la Barcelona au abordat şi legătura dintre băuturi energizante, alcool şi exerciţii fizice intense. Conform datelor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Autority,EFSA), aproximativ 68% dintre adolescenţii de 10-18 ani şi 30% dintre adulţii de 18-65 ani din Europa consumă băuturi de acest gen. O cercetare realizată în Franţa de către medicul spaniol Eduardo Alegria, cardiolog în San Sebastián, a pus în evidenţă pericolele asociate cu consumul acestor băuturi. Datele înregistrate din ianuarie 2009 până în noiembrie 2013 de autorităţile franceze din domeniu arată că jumătate dintre problemele apărute în urma asocierii efortului fizic intens cu băuturi energizante au fost de natură cardiovasculară, depăşindu-le categoric pe cele psihiatrice sau neurologice.

“Întrucât publicitatea pentru băuturi alcoolice este interzisă la evenimentele sportive, cei care au profitat de situaţie au fost producătorii de băuturi energizante, care fac reclamă şi îi determină pe adolescenţi să creadă că acestea nu sunt dăunătoare indiferent de cantitatea ingerată. Mulţi au impresia greşită că au un aport de vitamine, când, în realitate, produc o încărcătură de adrenalină care duce la probleme cardiace importante, mai ales în la tulburări de ritm cardiac”, a mai spus Eduardo Alegria.

În schimb, consumul regulat de fructe poate diminua cu până la 40 % riscul cardiovascular, potrivit unui colectiv de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxofod, care a analizat, timp de şase ani, aproximativ o jumătate de milion de persoane din zece localităţi diferite din China. Studiul a constatat că alimentaţia bogată în fructe a scăzut cu 15 % riscul de cardiopatie ischemică, cu 25 % pe cel de a avea ictus ischemic şi cu 40 % în privinţa ictusului hemoragic.



×