x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Incontinenta urinara si ce putem face?

Incontinenta urinara si ce putem face?

19 Oct 2020   •   16:19
Incontinenta urinara si ce putem face?

Incontinenta urinara este o afectiune cronica tot mai des intalnita, ce afecteaza persoane din intreaga lume indiferent de sex, origine sau varsta. Fiindca este o afectiune care influenteaza negativ calitatea vietii, este importanta tratarea corespunzatoare si folosirea unor produse adecvate. E-motion ofera solutii eficiente pentru incontinenta urinara prin gama de produse Seni, precum: scutece adulti Seni, aleze igienice, absorbante urologice sau produse pentru ingrijirea pielii. Citeste acest articol pentru mai multe informatii despre incontinenta si sfaturi practice.

 

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara inseamna pierderea involuntara de urina si poate fi o afectiune temporara sau permanenta. Pe langa imbatranire, exista mai multi factori de risc ce cauzeaza incontinenta urinara, iar aceasta se poate manifesta ca simptom al altor afectiuni, precum traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, marirea prostatei (la barbati), menopauza (la femei) sau poate insoti diverse boli: scleroza multipla, diabetul, boala Parkinson, boala Alzheimer, constipatia cronica, obezitatea, tulburarile de anxietate, etc.

 

Incontinenta urinara afecteaza atat femeile, cat si barbatii din intreaga lume, avand un impact negativ asupra calitatii vietii si poate sa apara la orice varsta. Conform statisticilor, femeile sunt mult mai des afectate de incontinenta din cauza sarcinii si a nasterii, factori ce duc la supraingreunarea si slabirea muschilor pelvieni.


 

Tipuri de incontinenta

Fiindca ne dorim sa le oferim persoanelor dragi cea mai buna ingrijire si sa alegem produsele adecvate acestei afectiuni, este important sa cunoastem tipurile de incontinenta. Exista mai multe moduri de clasificare ale incontinentei, in functie de diversi factori, iar cele mai comune tipuri de incontinenta sunt:

 

• • Incontinenta de stres: cel mai des intalnita la persoanele de sex feminin, incontinenta de stres se manifesta prin pierderea involuntara de urina la efort sau cand persoana respectiva tuseste sau stranuta. Incontinenta de stres apare atunci cand muschii planseului pelvian sunt slabiti si nu se mai pot contracta suficient.

 

• • Incontinenta imperioasa: acest tip de continenta mai este cunoscuta si ca “vezica urinara hiperactiva” si se manifesta prin nevoia brusca de a urina si pierderea necontrolata de urina. Se poate manifesta sub forma unor scurgeri minore intre urinarile voluntare sau printr-o golire completa a vezicii. Aceasta este intalnita de obicei la barbati din cauza prostatei marite.

 

• • Incontinenta mixta: reprezinta o combinatie intre incontinenta de stres si cea imperioasa si se manifesta prin pierderea involuntara de urina in timpul efortului fizic sau cand persoana tuseste sau stranuta, insotita de nevoia urgenta de a urina.

 

• • Incontinenta de “prea plin”: adesea cauzata de un blocaj al orificiului tractului urinar sau de deteriorarea nervilor, incontinenta de “prea plin” se manifesta prin pierderea involuntara de urina din cauza umplerii in exces a vezicii urinare.


 

Sfaturi practice

Pentru a afla cat mai multe despre starea persoanei dragi si pentru un diagnostic cat mai corect, este necesara consultatia la un medic specialist. Acesta va determina gradul si tipul de incontinenta urinara si va oferi pacientului un tratament adecvat. De asemenea, este importanta adoptarea atitudinii pozitive si modificarea stilului de viata, prin exercitii fizice (fizioterapie, exercitii Kegel) si schimbarea regimului alimentar printr-o dieta alimentara bogata in fibre si vegetale.

 

Persoanele supraponderale sunt afectate mult mai des de incontinenta din cauza grasimii in exces, care poate duce la presiunea asupra organelor interne si a vezicii urinare. Asadar, pierderea in greutate este importanta si aceasta se face cu ajutorul unei diete alimentare echilibrate si exerciii fizice regulate.

 

Reconfigurarea locuintei este un alt factor important in asigurarea confortului persoanelor care sufera de incontinenta, mai ales pentru cele cu mobilitate redusa. Accesul usor la toaleta poate sa reduca numarul de episoade de incontinenta si sa reduca factorul de stres.

 

×