x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Înţepături şi muşcături ucigaşe

Înţepături şi muşcături ucigaşe

de Magda Marincovici    |    06 Apr 2014   •   21:06
Înţepături şi muşcături ucigaşe
OMS: Mai mult de 50% din populaţia globului este expusă bolilor transmise de ţânţari, căpuşe, muşte

Peste jumătate din populaţia globului este expusă malariei, febrei galbene, leishmaniozei, bolii Lyme, transmise de ţânţari, muşte, căpuşe etc. şi alţi vectori. Aceste boli sunt numite “boli cu transmitere vectorială”. În fiecare an, peste un miliard de persoane sunt infectate şi mai mult de un milion de persoane mor din cauza bolilor cu transmitere vectorială. “Mici, dar periculoase” este sloganul propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a marca Ziua Mondială a Sănătăţii (7 aprilie), consacrată în acest an ameninţării reprezentate de acest tip de boli. OMS subliniază că acest boli pot fi în totalitate evitate, prin adoptarea de măsuri care să fie respectate consecvent.

Putem salva numeroase vieţi şi putem evita suferinţele dacă vom da o atenţie mai mare luptei antivectoriale la nivel global. Intervenţiile simple şi economice cum ar fi desţânţărizarea prin insecticide sau pulverizarea de alte substanţe în interiorul locuinţelor deja a contribuit la salvarea a milioane de vieţi. În secolul XXI, nici o persoană nu ar trebui să moară din cauza unei înţepături de ţânţar, muşcături de căpuşă, a bolilor transmise de muşte etc., precizează dr. Margaret Chan, director general al OMS.

Potrivit datelor oficiale, bolile transmise de vectori afectează în special populaţiile din zonele sărace ale globului, care nu au locuinţe adecvate, apă curentă şi canalizare. Sunt persoane subnutrite, cu un sistem imunitar slăbit, ceea ce le face şi mai vulnerabile în faţa acestor vectori.

OMS avertizează că schistosmiaza, transmisă de un parazit, ce are ca gazdă intermediară moluşte, crustacee, este cea mai răspândită boală cu transmitere vectorială. Această infecţie afectează aproximativ 240 milioane de oameni la nivel global. În zonele subdezvoltate, copiii, care muncesc în apropierea apelor infestate, sunt extrem de expuşi riscului acestei boli.

Febra dengue este o infecţie provocată de un virus răspândit de ţânţar. Această boală ameninţă peste 2,5 miliarde de persoane, respectiv peste 40% din populaţia lumii. Recent, acest tip de febră a fost depistată în China, Portugalia, statul Florida din Statele Unite, semnalează într-un recent comunicat OMS.
În ţara noastră, în ultimii ani, a crescut alarmant numărul persoanelor cu muşcături de căpuşă. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” spune că “muşcăturile produse de căpuşe nu prezintă pericol, dar există unele specii de căpuşe care pot transmite omului boli grave, chiar mortale. Dintre cele care pot transmite boli, numai o parte sunt infectate cu anumiţi germeni care determină apariţia bolii la om. În ţara noastră, cele mai frecvente boli care pot apărea după muşcătura de căpuşă sunt febra butunoasă şi boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise la fel sunt tularemia, febra recurentă şi erlichioza”.
 

×