x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicament pentru diabet benefic în tratarea bolii Parkinson

Medicament pentru diabet benefic în tratarea bolii Parkinson

04 Aug 2017   •   12:04
Medicament pentru diabet benefic în tratarea bolii Parkinson

Un medicament comun folosit de bolnavii de diabet îi poate ajuta și pe cei care suferă de Parkinson, după cum arată un studiu recent publicat în The Guardian.

Se crede că până în 2020 mai mult de 162,000 de persoane din Marea Britanie vor suferi de Parkinson. În timp ce există medicamente care pot controla simptomele, nu există nimic disponibil care ar putea încetini sau opri dezvoltarea bolii.

Cu toate acestea, cercetătorii anunță că au descoperit că un medicament folosit pentru tratarea diabetului de tip 2 poate îmbunătăți problemele aferente bolii Parkinson. Beneficiile persistă chiar și după ce medicamentul nu mai este luat timp de 12 săptămâni, sugerând că poate ajuta la încetinirea bolii.

„Încă nu putem să spunem << toată lumea are nevoie de acest medicament >> ”, a spus profesorul de neurologie de la Universitatea din Londra și co-autor al studiului, Thomas Foltynie. „Dacă putem să replicăm aceste descoperiri într-un studiu multicentric, cu o monitorizare de lungă durată, atunci asta poate schimba modul în care tratăm Parkinson.”.

Studiile recente sugerează că problemele cu semnalizarea insulinei din creier pot fi legate de tulburările neurodegenerative, ceea ce înseamnă că medicamentele pentru diabet pot fi folosite și pentru abordarea bolii Parkinson.

În cadrul ultimului studiu, au fost alese, la întâmplare, 60 de persoane care suferă de Parkinson și care au primit două tratamente diferite – unii au primit injecții cu exenatide, iar ceilalți un placebo, o data pe săptămână.

La începutul studiului, iar apoi la fiecare 12 săptămâni, participanții din cele două grupuri supuse la medicamente diferite au fost notați pe o scală a severității afecțiunii, incluzând tremurăturile, rigiditatea membrelor și abilitatea de a-și păstra echilibrul. Evaluarea era făcută de două ori pe zi: înainte ca medicamentul să fie luat și după ce medicamentul a fost luat.

Fără medicamente, persoanele care suferă de Parkison scad cu trei puncte, pe o scală de 132 de puncte, în fiecare an, însă după 48 de săptămâni de tratament, testele de dimineață ale celor care luau medicamentul cu exenatide au arătat o îmbunătățire cu un punct, în timp ce aceia care luau placebo au înregistrat o scădere cu trei puncte.

×