x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mutarea decisiva - Livia a reusit sa mearga cu cadru

Mutarea decisiva - Livia a reusit sa mearga cu cadru

de Carmen Preotesoiu    |    03 Feb 2007   •   00:00
Mutarea decisiva - Livia a reusit sa mearga cu cadru

Dintotdeauna a fost o premianta. Vesela si plina de viata. Intr-o noapte insa, boala i s-a varat in oase, paralizandu-i picioarele. Aflata in scaun cu rotile, Livia Ioana Vodarici a continut sa invete, sa castige premii la concursurile de sah, sa faca zeci de exercitii de recuperare. Sa se roage si sa spere. Pentru a se vindeca are insa nevoie de o operatie in China.

Avea 16 ani cand a simtit ca viata ei urma sa o ia pe un alt drum decat cel visat. Intr-o clipa, in miez de noapte, in somn. "Am auzit cum gemea de durere. Am crezut ca viseaza urat. Dar a deschis ochii si lacrimile continuau sa-i curga siroaie. Durerea nu disparuse", povesteste mama fetei momentul in care boala i s-a declansat. Cu corpul amortit de la brau in jos, cu spaima si panica pe chip, Livia a luat calea spitalelor. In urma, a lasat imaginea unei schioare ce se avanta cu o imensa bucurie si mult curaj pe traseele indraznete de munte, a unei inotatoare care in fiecare vara punea pariu cu marea, ca o poate invinge in lupta cu valurile, a unui copil care de-abia atunci incepea sa-si traiasca adolescenta. Diagnosticul pe care medicii de la spitalul "Colentina" din Bucuresti i l-au pus: "Mielita transversa virala" au aruncat-o direct intr-un scaun cu rotile. Pentru moment, ganduri negre ii tulburau mintea, iar tristetea ii acoperea privirea, pana atunci vesela si luminoasa, asemenea unui val negru.

REUSITE. Livia Ioana este insa o tanara care stie ca Dumnezeu vegheaza in permanentta asupra sa. O spune cu hotarare si o simte fara tagada. "Mama m-a invatat sa cred, sa ma rog si sa sper", marturiseste fata, si vocea ii devine calda si fara urma de teama. Planul sau de reusita in batalia pe care o da in fiecare zi cu boala a debutat cu un mare succes: examenul de bacalaureat promovat cu media 9,39. Si-a spus atunci, in gand, ca pe o promisiune pe care si-o facea siesi, ca nu va renunta niciodata la ceea ce fusese in trecut: un om puternic si increzator. A inceput astfel sa-si reia intalnirile cu prietenii, sa invete, sa mearga la recuperare. Daca la inceput nici macar in fund nu putea sa stea, acum, sprijinindu-se de un cadru si cu ajutorul ortezelor, reuseste sa mearga. Zecile de ore de exercitii facute la centrul de recuperare "Poiana Campina", in urma carora cadea istovita, i-au redat increderea ca se va face bine. Acum este anul II la Facultatea de Sociologie-Psihologie din cadrul Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti, la invatamant de zi. "Nici nu a vrut sa auda de invatamant la distanta. Dorinta ei a fost sa continue sa mearga la scoala, sa fie alaturi de colegii si de prietenii ei si acum a ajuns ca de cele mai multe ori ea sa fie cea care ma incurajeaza. Nu ma lasa sa disper", spune mama cu voce tremuranda.

INCA O SANSA. In Sinaia, Livia Ioana a inceput sa fie un simbol de credinta si de tarie. Povestea fetei de 16 ani imobilizata in scaun cu rotile, olimpica la istorie si limba franceza si premiata in nenumarate randuri la campionatele nationale de sah, a impresionat locuitorii orasului. Astfel ca oameni obisnuiti, firme comerciale, oameni de afaceri, autoritatile locale, Primaria, Biserica "Sfantul Ilie", cadrele didactice ale Colegiului "Mihail Cantacuzino" din Sinaia, ziarul local s-au implicat in strangerea de fonduri. Ba, mai mult, pentru a se putea aduna suma de 20.000 de euro, de care Ioana are nevoie pentru realizarea unui implant de celule Stem, s-au organizat si spectacole de teatru, si concerte de colinde de Craciun. Au reusit sa stranga aproximativ 8.000 de euro. Din cauza lipsei banilor, programarea pe care o facusera anul trecut in luna iunie, la clinica din China, a fost amanata. "Doctorii din China cunosc cazul meu. Iar promisiunea lor a fost ca, de-ndata ce am toata suma de bani, ma pot prezenta la operatie", spune Ioana, convinsa ca "numai cu ajutorul semenilor mei voi putea sa redevin ce am fost. Daca in trecut visam sa ajung campioana, sa cuceresc lumea, acum visez sa ma fac bine. Sa pot merge".

PENTRU LIVIA
In lipsa operatiei pe care numai o clinica din China ar putea sa o realizeze, Ioana ar fi condamnata sa ramana intr-un scaun cu rotile sau in permanenta sa se sprijine de un cadru de metal. Diagnosticul actual: "Paraplegie post mielita virala" este rar si "nici cauzele nu se stiu prea bine care au fost. Poate o imunitate scazuta, nu stiu…", incearca o explicatie mama fetei. Venitul femeii, secretara la un liceu din Sinaia, este de cateva milioane de lei. Prea putini bani pentru a mai putea pune ceva deoparte. Livia are insa sanse imense de a se reface complet in urma operatiei din China.
Pentru cei care o pot ajuta pe Livia Ioana donand bani, la sediul BCR Sinaia s-a deschis un cont pe numele Vodarici Livia Ioana:
  • RO94RNCB0209055331520001
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete ioan livia livia ioana