x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate nCoV, un nou coronavirus suspect şi periculos

nCoV, un nou coronavirus suspect şi periculos

de Magda Marincovici    |    07 Mai 2013   •   20:11
Potrivit OMS, de la jumătatea anului trecut până acum nCoV a provocat 16 decese
Potrivit ultimului buletin al OMS, Ministerul Sănătăţii al Arabiei Saudite a anunţat şapte noi cazuri confirmate în laborator de infecţie cu noul coronavirus (nCoV), dintre care cinci decese. Persoanele decedate erau din provincia Al Ihsa, din estul Arabiei Saudite, autorităţile asigurând că “au luat toate măsurile de prevenire necesare pentru a stopa transmiterea virusului”. Doi bolnavi sunt în stare critică, la terapie intensivă. În nici unul dintre cazurile confirmate, investigaţiile preliminare nu au indicat că ar fi vorba de călătorii sau de un contact cu un animal contaminat. Persoanele contaminate cu noul coronavirus nu sunt rude.

OMS a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că noul coronavirus este apropiat celui care provoacă sindromul respirator acut sever (SRAS), dar că încă nu are suficiente date pentru a preciza modul şi sursa de transmitere a acestuia. Epidemia de SRAS a procoat, în 2003, în China, peste 800 de decese, declanşând o alertă sanitară la nivel planetar. Comparativ cu virusul care este la originea SRAS, noul coronavirus (nCoV) este diferit, în special pentru că provoacă o insuficienţă renală rapidă.

Despre coronavirusuri se ştie că formează o mare familie de virusuri susceptibile de a provoca numeroase boli, de la banalul guturai până la SRAS. Virusurile din această familie sunt cauza multor boli atât la om cât şi la animal. Porivit OMS, nCoV a fost detectat pentru prima dată la jumătatate lui 2012, de atunci şi până acum fiind confirmate, prin teste de laborator, 24 de cazuri, dintre care 16 decese.

Ţinând seama de situaţia actuală şi de informaţiile disponibile, OMS recomandă statelor membre să monitorizeze infecţiile respiratorii acute severe (IRAS) şi să examineze temenic cazurile deosebite. În prezent, OMS colaborează cu experţi internaţionali şi cu ţări unde au fost confirmate cazuri de infecţie cu nCoV.

În ţara noastră, Institutul Cantacuzino precizează pe site-ul lui că pentru a fi investigaţi pacienţii ar trebui să cumuleze mai multe criterii, printre care: infecţie respiratorie acută, care poate include febră (temperatură mai mare de 38°C) şi tuse; suspiciune de boală pulmonară parenchimatoasă (de ex. pneumonie sau sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA)) pe baza unor dovezi clinice sau radiologice de consolidare; călătorie sau şedere într-o zonă în care infecţia cu noul coronavirus a fost recent raportată sau unde transmiterea s-ar fi putut produce (în prezent Quatar şi Arabia Saudită).

×