x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O nouă terapie ce combină două medicamente este destinată pacientelor cu cancer de sân cu metastaze cerebrale

O nouă terapie ce combină două medicamente este destinată pacientelor cu cancer de sân cu metastaze cerebrale

de Magda Marincovici    |    11 Noi 2012   •   17:10
O nouă terapie ce combină două medicamente este destinată pacientelor cu cancer de sân cu metastaze cerebrale

Femeile afectate de cancer mamar cu metastaze cerebrale ar putea beneficia de o terapie medicamentoasă cu efecte secundare mai mici comparativ cu cele provocate de radioterapie sau radiochirurgia stereotaxică folosite la ora actuală, suţine un studiu efectuat la un centru oncologic din Lyon. 

Între 5% şi 15% dintre femeile suferinde de cancer de sân dezvoltă metastaze cerebrale. În cazul pacientelor tinere, cu tumoare tip HER2 pozitiv riscul este de două ori mai mare comparativ cu celelalte bolnave. Tratamentul standard actual presupune iradierea totală a creierului sau radiochirurgie stereotaxică, două terapii cu efecte secundare neurologice ce nu pot fi neglijate. Dar iată că sunt speranţe ca lucrurile să se modifice în bine. Doctorul Thomas Bachelot, oncolog la Centrul Leon Berard din Lyon, a efectuat un studiu având în prim plan efectul unui tratament rezultat din combinarea a două molecule anticancer. Este vorba de lapatinib şi capecitabin. Studiul a fost efectuat pe un lot de 45 de femei afectate de cancer mamar HER2 pozitiv, care aveau mestastaze cerebrale netratate. Rezultatele fazei a doua a acestui studiu, numit LANDSCAPE, au fost publicate recent în revista de specialitate Lancet Oncology. Potrivit rezultatelor colectate pâna în prezent, s-a înregistrat o reducere a tumorii în aproximativ 84% dintre cazuri. Dimensiunea tumorii a scăzut la jumătate sau mai mult în cazul a 29 de paciente. În cazul a nouă paciente, dimensiunea tumorii s-a redus cu 80%.

Aceste concluzii le completează pe cele ale altor două studii publicate în New England of Medicine în anul 2006 şi în Annals of Oncology în 2010, care subliniau interesul pentru asocierea a două molecule în cazul pacientelor afectate de cancer de sân în stadii avansate tip HER2 pozitiv metastazat.

Dar există şi reversul medaliei: la jumătate dintre paciente s-au înregistrat efecte secundare care totuşi pot fi ţinute sunt control, subliniază doctorul Bachelot. Este vorba de diaree, înroşire, furnicături, senzaţia de amorţeală, uscarea pielii. Patru paciente au fost nevoite să întrerupă tratamentul din cauza acestor efecte secundare, a precizat doctorul Bachelot. Această combinaţie de medicamente administrate oral a permis reducerea iradierii cereierului şi respectiv a efectelor secundare ale radioterapiei. Rezultatele sunt încurajatoare, dar ele trebuie confirmate de faza a treia a studiului  pentru a se stabili cu precizie beneficiile clinice în termeni de calitate a vieţii. "Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 de decese anual. Cancerul mamar HER 2 pozitiv afectează aproximativ 1 din 6 paciente cu cancer mamar, iar tratamentul acestui tip de cancer cere atenţie specială şi îngrijire imediată, pentru ca tumorile HER2 pozitive au o rată de creştere mai rapidă, iar boala este mult mai agresivă, precizează doctorul oncolog Cătălin Costovici, de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române. 


×
Subiecte în articol: cancer de san