x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obezitatea - o afacere de familie

Obezitatea - o afacere de familie

04 Apr 2005   •   00:00


  • de MAGDA MARINCOVICI
  • SANATATEA NOASTRA
  • Angelique Hirsch, psiholog in cadrul Serviciului de endocrinologie pediatrica al Spitalului Hecher-Enfants Malades din Franta, considera ca obezitatea este mai ales o patologie a familiei. Specialistul explica opinia sa intr-un recent interviu.

    Angelique Hirsch spune ca, frecvent, atunci cand primeste la consultatii un copil care are probleme cu greutatea corporala este insotit de un membru al familiei, de regula mama acestuia. Specialistul urmareste sa refaca, impreuna cu acestia, traseul pana la punctul in care adolescentul a atins pragul obezitatii. Aceasta strategie este de natura sa faciliteze stabilirea unui bilant psihologic si a unei scheme terapeutice. La intrebarea privind rolul familiei in obezitatea copilului, Angelique Hirsch este categorica: "Cu certitudine, in majoritatea cazurilor, exista in familie si alte persoane obeze - mama, tatal, o bunica, o matusa... Ceea ce indreptateste concluzia potrivit careia exista o predispozitie genetica la luarea in greutate".

    Pe acelasi fond, mai trebuie adaugate obiceiurile alimentare specifice familiei. In ultima vreme s-a extins obiceiul meselor "anarhice", cu un consum ridicat de dulciuri, biscuiti, carbogazoase indulcite, la orice ora din zi si chiar din noapte. Facand aceasta observatie, psihologul francez observa de fapt ca familia isi pierde misiunea de educare a copilului in sensul respectarii unui stil alimentar echilibrat.

    Din pacate, Angelique Hirsch sustine ca, in cazul copiilor declarati obezi, misiunea specialistului este foarte dificila. "Adesea, si parintii, si copilul par sa adopte o atitudine pasiva, de indiferenta. Un prim-pas peste aceasta stare periculoasa este consultarea specialistului."

    Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii a publicat recent statistici de ultima ora privind obezitatea infantila. Statisticile sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Un copil european din cinci este supraponderal. Numarul total al acestor copii a ajuns la 14 milioane, din care 3 milioane sunt deja obezi. In fiecare an, aproximativ 400.000 de copii se confrunta cu aceasta problema.

    Constienti sau inconstienti

    Problema este daca parintii isi dau seama sau nu de pericolul care-i pandeste pe copiii lor. Parintii au impresia ca daca le refuza copiilor placerea unei sticle de Cola sau a unor dulciuri au facut un mare pacat. De asemenea, ei nu constientizeaza imensa greseala pe care o fac atunci cand obisnuiesc sa-si rasplateasca odrasla cu dulciuri pentru orice isprava. Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie, avertizeaza ca numarul copiilor grasi sau obezi este in crestere, mai ales din cauza vietii sedentare si a unui regim alimentar nesanatos. Alimentatia stradala - un dezastru pentru organism - , lipsa exercitiilor fizice si timpul indelungat petrecut in fata calculatorului reprezinta inamicii numarul 1 ai sanatatii copiilor, atrage atentia profesorul Dumitrache. "Zilnic, sunt solicitate scutiri de la orele de educatie fizica. Copiii sunt dusi si adusi de la scoala cu masina. Cei care nu au masina recurg la un mijloc de transport in comun, chiar daca scoala este situata la doar o statie distanta de casa", remarca profesorul doctor Dumitrache.

    FOAMEA DE STRES. Continutul caloric mare al alimentelor de tip fast-food si semipreparate - al caror consum a crescut in ultimul timp - contribuie la aparitia mai frecventa a obezitatii infantile. La copii, prevalenta obezitatii este legata de timpul petrecut in fata televizorului, de consumul de snacks-uri si de influenta reclamelor la produsele bogate in grasimi. Specialistii trag un semnal de alarma asupra responsabilitatii care le revine parintilor in formarea unui comportament alimentar adecvat al copilului, in influentarea starii de sanatate si in crearea unei imagini de sine pozitive a viitorului adult. Comportamentul alimentar familial joaca un rol esential. Hranirea copilului pentru ca plange sau este iritat conduce la crearea unui reflex de alimentare, la un stimul nefiziologic (foame de stres).

    TRAGEDIE. Potrivit medicului endocrinolog Micaela Nanu din cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, luarea in greutate in cazul copiilor poate fi si urmarea unor evenimente deosebite: pierderea unui parinte, a unui prieten, divortul parintilor, separarea brutala sau conflictele dintre acestia. "Este o tragedie. Acesti copii sunt victime ale adultilor. Este foarte important sa se actioneze rapid. Un mijloc il reprezinta izolarea cauzei si, in functie de aceasta, precizarea masurilor prin care sa se modifice comportamentul alimentar. Este un proces progresiv."

    STIRI
    BENEFIC. Alimentatia naturala a nou-nascutilor reduce cu 30% riscul de obezitate infantila, in comparatie cu micutii hraniti cu biberonul, estimeaza cercetatorii de la Universitatile Glasgow si Edinburgh, intr-un articol aparut in revista The Lancet. Rolul benefic al alimentatiei la san a fost evaluat masurand indicele de masa corporala in cadrul unui grup de 32.000 de copii cu varsta cuprinsa intre 39 si 42 de luni. Cercetatorii au constatat ca obezitatea este mai rar intalnita la cei care au fost hraniti natural decat la ceilalti.

    ADOLESCENTI. Bilantul este alarmant si in ceea ce ii priveste pe adolescentii europeni. In sapte tari de pe "batranul continent", peste 20% dintre adolescentii intre 13 si 17 ani nu se incadreaza in greutatea normala. Creta este una dintre tarile europene care, atat la copii, cat si la adolescenti, detine un record trist. Astfel, aici, peste 35% dintre adolescenti sunt peste greutatea normala.

    DEREGLARE. Numeroase studii efectuate in Statele Unite ale Americii demonstreaza ca, frecvent, copiii stiu mai bine decat parintii de cata mancare au nevoie. Astfel, doctorul Jennifer Fischer de la Scoala de Medicina din Baylor (Texas) este de parere ca parintii gresesc cand isi indoapa copiii. Dand din ce in ce mai multa mancare copiilor, se produce o dereglare a mecanismelor naturale ale senzatiei de foame/satietate, care deschide drumul obezitatii.

    FETELE. Studiile arata ca mai afectate de pericolul kilogramelor suplimentare sunt fetele. Activitatea fizica sistematica, alimentatie centrata pe aport suficient de fructe si legume, eliminarea carbogazoaselor, renuntarea la stilul fast-food sunt recomandari formulate de specialisti pentru prevenirea de la varste fragede a pericolului instalarii obezitatii.

    ×