x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Otita externă – principalul pericol la piscina

Otita externă – principalul pericol la piscina

25 Aug 2016   •   20:30
Otita externă – principalul pericol la piscina
Sursa foto: Art-Of-Photo/Getty Images/iStockphoto

Chiar dacă este pe sfârșite, vacanța de vară încă înseamnă mare, piscină sau bazin și bălăceală, mai ales pentru copii. Aceștia sunt, însă, mult mai predispuși să facă diverse afecțiuni care apar de obicei vara, din cauză că sistemul lor imunitar este mai puțin dezvoltat. Una dintre afecțiunile frecvent întâlnite în sezonul cald, al îmbăierilor, este otita externă, adică inflamația la nivelul urechii.

De obicei, aceasta apare din cauză că tegumentul de la nivelul urechii este inflamat, în urma acțiunii unor microbi sau fungi, care penetrează bariera formată de piele sau pelicula de ceară din conductul auricular. Acest lucru se întâmplă adesea în urma băii în mare sau în bazin și ștergerii incorecte a urechilor, folosind bețișoare de urechi.

Simptomele otitei externe sunt, la început, durerea intensă, în special în timpul nopții. Apăsarea pe ureche este dureroasă, iar uneori urechea este înfundată, auzul diminuat și pot apărea secreții din conductul auditiv.

Tratamentul pentru otita externă durează în general între 5-7 zile și constă în comprese cu substanțe dezinfectante și picături pe bază de antibiotic. Cel mai bine, însă, este să evitați apariția otitei, prin câteva măsuri simple de prevenție:

1. Când faceți baie la mare sau la bazin, folosiți dopuri de urechi, care împiedică intrarea apei în ureche, protejând astfel bariera naturală împotriva bacteriilor.

2. Nu folosiți spirt, șampon sau bețișoare de urechi pentru a vă curăța, după baie. Deși pare că vă curăță urechea, bațișoarele nu fac altceva decât să împingă pelicula de ceară înspre timpan, lăsând urechea fără protecția naturală împotriva microbilor. În puls, cerumenul poate perfora timpanul, dând complicații mai grave.

3. Curățați urechea cu un prosop uscat și administrați local uleiuri minerale, pentru a păstra pielea hidratată.

×
Subiecte în articol: otita otita externă piscina pericol sanatate