x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Persoanele bogate se bucură mai mult de benficiile unei diete mediteraneene

Persoanele bogate se bucură mai mult de benficiile unei diete mediteraneene

01 Aug 2017   •   14:10
Persoanele bogate se bucură mai mult de benficiile unei diete mediteraneene

Doar persoanele bogate se bucură de reducerea riscului de boli de inimă prin adoptarea unei diete mediteraneene, după cum sugerează cercetătorii. Un studiu efectuat de italieni sugerează că mâncând un mix sănătos de fructe, legume, nuci, fasole și pește, reducând în același timp carnea roșie, este cu mult mai benefic pentru persoanele bogate, relatează The Independent.

„Beneficiile cardiovasculare asociate cu dieta mediteraneană sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, pentru prima dată, studiul nostru a descoperit că poziția socio-economică este capabilă să condiționeze avantajele pentru sănătate asociate cu dieta mediteraneană.”, a spus liderul cercetărilor, doctor Marialaura Bonaccio, de la Institutul Mediteranean de Neurologie din Pozilli.

Studiul, apărut în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, a implicat mai mult de 18.000 de oameni din Molise, Italia.

Analiza, detaliată, indică faptul că persoanele care se află în vârful societății sunt mai predispuși să consume o versiune a dietei mediteraneene mai bogată țn antioxidanți și compuși polifenoli. Aceștia au acces, de asemenea, la o mai mare varietate de fructe și legume.

„Aceste diferențe substanțiale în consumul de produse specifice dietei mediteraneene ne-au condus să ne gândim că această calitate a mâncării poate fi la fel de importantă pentru sănătate, precum cantitatea și frecvența consumului.”, a spus un co-autor al raportului, doctor la Institutul Neurologic Mediteranean, Licia Lacoviello.

„Acest studiu confirmă un lucru bine cunoscut, dar deprimant; oamenii cu mai puțină educație sau cu un venit mai mic aproape că își dublează riscul de boli de inimă comparativ cu aceia care o duc mai bine.”, a spus un profesor de la Universitatea din Sheffield, doctor Tim Chico.

„Autorii sugerează că unele elemente ale dietei mediteraneene sunt mâncate mai des de persoanele mai înstărite decât de cele cu un venit mai mic, însă mai există și alte posibile explicații pentru aceste descoperiri. Cu toate acestea, dieta mediteraneeană este cea mai bună opțiune pentru reducerea bolilor de inimă.”, a mai spus Tim Chico.

×