x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pilule care topesc grasimile

Pilule care topesc grasimile

04 Apr 2005   •   00:00

  • de LIANA HAINAROSIE
  • METODE DE SLABIT
  • "Principiile terapeutice pentru combaterea obezitatii sunt regimul si igiena alimentara, inlaturarea senzatiei de foame, diminuarea absorbtiei intestinale, atenuarea excitabilitatii pancreatice, pentru ca, foarte frecvent, obezitatea este consecinta unei alimentatii nerationale, nu numai cantitativ, calitativ, dar si ca ritm alimentar.

    Un dezechilibru alimentar conduce la aparitia hiperinsulinismului. De asemenea, sunt importante eliminarea surplusului de apa retinut de tesutul adipos si cresterea arderilor", explica prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului National de Endocrinologie "C.I. Parhon".

    Administrare cu prudenta

    Medicamentele care actioneaza asupra centrilor foamei si satietatii de la nivelul creierului sunt anorexigenele (de tip amfetaminic). Ele au efecte secundare multiple, de tip excitatie cerebrala, cardiaca, insomnii, ameteli, euforie nemotivata si dau adesea dependenta. Indicatia unei asemenea medicatii cere discernamant si prudenta si trebuie facuta sub un control riguros. Influenteaza patologia cardiaca, de aceea nu se prescriu cardiacilor si persoanelor cu asociatii de boli psihice. Rezultatele sunt individualizate, unele persoane raspund foarte bine terapiei, altele, mai putin bine, ne spune prof. univ. dr. Constantin Dumitrache.

    O alta categorie de medicamente pentru combaterea obezitatii sunt cele ce diminueaza absorbtia intestinala, in general, dar in special a grasimilor. Obiectivul este accelerarea tranzitului intestinal, iar pentru aceasta se prescrie o serie de pulberi vegetale. Medicamentele din aceasta categorie inhiba litiaza intestinala, care duce la reducerea cu 30% a absorbtiei grasimilor, excretate prin scaun. Ele pot fi indicate pe o perioada indelungata inca de la varsta de 12-13 ani si pot imbunatati starea diabeticilor. Indirect, reduc patologiile cardiaca, metabolica, pentru ca, scazand absorbtia grasimilor, scad si grasimile din sange.

    Alte medicamente care se prescriu pentru aceasta boala sunt cele care atenueaza excitabilitatea pancreatica, hiperinsulinismul. Se folosesc biguanide, medicamente care au ca scop intarzierea resorbtiei intestinale a glucozei, cresterea consumului tisular al glucozei, inhibarea neoglicogenezei (a formarii din nou a glucozei). Acest tratament trebuie asociat cu regim alimentar hipoglucidic si mese frecvente la trei ore, care sa nu permita acumularea de insulina, explica prof. univ. dr. Constantin Dumitrache. Ca medicamente adjuvante se pot folosi diureticele, dar limitat, fiindca ele nu constituie un tratament de slabire, ci induc doar o senzatie de incurajare a bolnavului ca poate slabi prin eliminarea lichidelor retinute.

    ECHILIBRU. A slabi este o chestiune personala. De aceea, regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat, sa respecte principiile alimentare care sa raspunda necesitatilor organismului. Pentru a slabi, numarul de calorii trebuie sa fie sub consumul indus de activitatea profesionala (persoane sedentare sau active), explica prof. univ. dr. Constantin Dumitrache.

    FACTORI. In ceea ce priveste obezitatea, se va tine cont de antecedentele (obezi, diabetici) familiale, de situatia sociala a individului, comportamentul alimentar, de gradul de efort fizic efectuat. Prof. univ. dr. Constantin Dumitrache ii sfatuieste pe parinti sa le imprime copiilor ideea de miscare si de viata echilibrata inca de mici.

    SFATUL MEDICULUI
    "In obezitate se apeleaza la medicamente numai dupa ce regimurile clasice si vointa bolnavului nu au dus la rezultatele dorite. Mai intai se va recurge la psihoterapie. Bolnavul este convins ca trebuie sa tina un regim alimentar sanatos. Prescrierea medicatiei in obezitate trebuie sa fie consecinta unor investigatii individualizate si trebuie facuta intotdeauna de medicii specialisti (endocrinolog, diabetolog) si mai putin de medicii de familie", ne spune prof. dr. Constantin Dumitrache.

    STIRI
    EXPERIMENTE. Un experiment efectuat pe soareci a evidentiat ca o gena (leptina) si produsul hormonal al acesteia ar fi raspunzatoare de obezitate. Leptina controleaza mentinerea stasului metabolic al organismului, care regleaza senzatia de foame. Absenta ei ingrasa. La om insa, pana la ora actuala, rezultatele sunt putin edificatoare. De asemenea, s-a descoperit ca proteina UGP2 regularizeaza cheltuielile energetice ale individului si permite degradarea grasimilor imediat ce cantitatea lor depaseste normalitatea. Dar si in acest caz, experienta la om este saraca, sustine prof. univ dr. Constantin Dumitrache.

    CHIRURGIE. In obezitatile severe, care nu au raspuns la regim alimentar si medicamentos, se apeleaza la liposuctie, lipoabsorbtie, lipoplastie, care inseamna o remodelare a zonelor dizgratioase ale corpului din cauza obezitatii. De asemenea, se ajunge la chirurgie pentru eliminarea sortului abdominal, respectiv a celor 15-20 kg sau mai mult, la by-pass-ul gastro-intestinal pentru scoaterea unei portiuni de intestin. La aceste metode se adauga "inelul restrictiv gastric", care induce o senzatie de satietate la o cantitate mai mica de alimente, baloanele restrictive, care se umfla in stomac si reduc capacitatea de umplere a acestuia, ne spune prof. univ. dr. Constantin Dumitrache.

    TULBURARI. In componenta medicamentelor pentru slabit se gaseste o substanta foarte puternica - fenfluramina - care reduce pofta de mancare. Insa aceste medicamente nu sunt nici pe departe atat de eficiente pe cat sustin reclamele, unele dintre ele putand fi chiar periculoase. Astfel, autoritatile de la Moscova au descoperit pe piata pastile de slabit aduse din Thailanda, care pot provoca tulburari cerebrale. Potrivit specialistilor, chiar daca sunt administrate conform retetei, aceste pilule pot provoca probleme grave.
    ×