x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ponturi pentru a reduce nivelul colesterolului din sânge

Ponturi pentru a reduce nivelul colesterolului din sânge

24 Aug 2011   •   21:00

Ce faci daca esti o persoana gurmanda, dar ai un nivel ridicat al colesterolului? Specialistii in nutritie prezinta zece trucuri care pot fi aplicate in bucatarie, la magazin si la restaurant, informeaza linternaute.fr, preluat de Mediafax.

In bucatarie folositi mai degraba o margarina de buna calitate, care contine grasimi saturate in proportie de maximum 17%, in locul untului, caci trebuie evitate grasimile saturate de origine animala (branzeturi, mezeluri, smantana, unt); nu faceti abuz de ulei, este un aliment gras si plin de calorii. Pentru gatit folositi uleiurile de origine vegetala, de preferat cele de masline, soia, floarea soarelui, rapita si evitati uleiul de palmier, care, desi este de origine vegetala, contine acizi grasi saturati (grasimi rele) in proportie de 50%.

In camara ar trebui sa aveti mereu cateva conserve cu ton, macrou, an­soa, sardine – acesti pesti contin gra­simi bune, mai ales Omega 3, bene­fic pentru aparatul cardiovascular.

Gatiti fara grasimi, legumele se pot gati pe baie de aburi, inabusit, la cuptor. Pentru ca produsele lactate sunt foarte bogate in grasimi rele, pentru un aport regulat de calciu, se recomanda laptele si produsele lactate degresate si semidegresate. La restaurant, comandati des peste si faceti modificari ale platourilor gen "oferta zilei" in functie de nevoi.

Alimentele aflate la reduceri nu sunt intotdeauna mai putin bune pentru sanatate. Invatati sa cititi eti­che­tele si fiti atenti la procentul total de grasimi – maximum 2%. De asemenea, evitati sa cum­pa­ra­ti mancare ga­tita, de obicei contine multe grasimi si sare in exces, dar evitati si raionul de dulciuri – pain au chocolat, pra­ji­turi, ciocolate, creme tartinabile, bis­cuiti etc., in general sunt pline de gra­simi, mai ales de grasimi ascunse. Plim­barile sau exercitiile de rezisten­ta sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scaderea nivelului de colesterol rau.

In plus, miscarea este benefica pentru prevenirea cresterii in greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc.

×
Subiecte în articol: colesterol