x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea

Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea

23 Iul 2016   •   23:45
Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Dacă lucrezi într-o clădire de birouri, de dimineață până seara, în special în zilele scurte de iarnă, aproape că nu vezi lumina naturală.

Majoritatea angajaților lucrează la lumina artificială, iar medicii spun că expunerea îndelungată la astfel de lumină poate fi nocivă pentru organism.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Medicală Leiden, din Olanda, șoarecii de laborator care au fost expuși luminii artificiale timp de cinci luni au înregistrat pierderi de masă musculară, probleme osoase și inflamatorii.

Motivul, potrivit specialiștilor, este că le-a fost afectat ritmul circadian. Acesta reprezintă toatalitatea proceselor fiziologice și biochimice din organism, în decursul uni ciclu de 24 de ore, în care nopții i se succede ziua, întunericului, lumina.

Atunci când organismul este expus îndelung la lumina artificială, diferită de cea naturală, acest ritm este perturbat.

Având în vedere că, în majoritatea spitalelor, pacienții sunt expuși luminii artificiale, cercetătorii vor acum să studieze beneficiile reducerii acesteia și a creării condițiilor pentru ca recuperarea pacienților să se facă la lumina naturală.

×
Subiecte în articol: sanatate lumina