x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primii pasi... de om mare

Primii pasi... de om mare

07 Mar 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI

STELUTA INDREI

Toti copiii au o personalitate proprie si se dezvolta in ritmuri diferite. Nu intra in panica daca micutul tau a implinit un an si nu a facut primii pasi. Fiecare bebelus este o fiinta unica, cu felul lui specific de a fi, de a cere, de a simti, de a se dezvolta.

In sezut, de-a busilea, sus!

Unii bebelusi reusesc sa stea in sezut fara sprijin inca de la 5 luni. Dar, de obicei, te poti astepta ca in jurul varstei de 7 luni, cand spatele este destul de puternic, puiul tau sa stea asezat fara sa fie sprijinit. Dar sunt si copii care reusesc doar pe la 9 luni.

Sunt copii care incep sa mearga de-a busilea destul de devreme, inca de la 6 luni. Altii pornesc in patru labute abia pe la 10 luni. In principiu, te poti astepta ca de la 8 luni sa porneasca in expeditie de-a busilea. La inceput, micul calator tatoneaza cu precautie terenul, dupa care incepe sa prinda curaj. Mersul de-a busilea este o etapa tranzitorie, care tine de dorinta copilului de a atinge, de a vedea, de a experimenta in spatiul inconjurator, dincolo de ceea ce are la dispozitie cand sta in poponet. Mersul in patru labute nu este un semn de boala si nu greveaza asupra activitatii motorii a copilului. Majoritatea copiilor incep "cucerirea lumii" in jurul varstei de 11 luni si 1 an si doua luni, spune conferentiar doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica de la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Unii pot porni la drum chiar de la varsta de 9 luni, dar acest lucru este destul de rar. Exista si situatii cand nu merg in picioare decat pe la 1 an si sase luni sau 2 ani. Nu te ingrijora daca se lasa greu si pare "lenes", mai ales daca nu apar intarzieri si din alte puncte de vedere.

Inceputul mersului depinde de tonusul musculaturii copilului, dar si de ereditate. In prima etapa, el se ridica singur in picioare (ortostatism), fara sa faca pasi.

Este normal sa lasi copilul sa stea in picioare cand simte ca este pregatit. Puiul tau se va ridica in patut, in tarc, iar in momentul in care oboseste se lasa singur jos. Apoi iar se ridica si tot asa. Astfel, micutul se antreneaza singur in permanenta, fara sa fie fortat, si face miscari de ridicare si coborare pentru tonifierea musculaturii.

Mersul se invata

Conf. dr. Mihai Jianu ii atentioneaza pe parinti ca nu trebuie sa se ingrijoreze daca micutul merge cu picioarele spre interior. El nu are nici o boala. In momentul in care se ridica in picioare, copilul cauta sa adopte o pozitie de maxima stabilitate. De aceea sta cu talpile indreptate spre interior, incercand sa formeze o baza de sustinere larga. El simte ca are mai multa stabilitate, iar in acelasi timp flecteaza genunchii. Micutul tau merge asa o saptamana sau doua, pana se formeaza pe scoarta cerebrala automatismul mersului.

Mersul cu picioarele spre interior este o cauza foarte frecventa de consult la medicul ortoped. "Iar, din nestiinta sau din exces de zel, unii medici iau masuri neadecvate si daunatoare pentru copil. Se recomanda ghetute ortopedice, cu care micutul va merge tot asa, pentru ca nu piciorul este de vina, ci creierul ii da aceasta comanda. Mersul este o activitate care se dobandeste. Nu te nasti cu automatismul acesta, asa cum te nasti cu reflexele de supt, de deglutitie, de voma, de stranut, de tuse etc. Mersul se invata", ne asigura conf. dr. Mihai Jianu. De fapt, copilul invata sa mearga de la 10-11 luni pana pe la 2 ani. El isi formeaza in acest timp un stereotip propriu de a merge. Nu toata lumea merge la fel, fiecare are o particularitate care este inclusa intr-o oarecare masura si in zestrea lui genetica. Copilul poate semana la mers cu mama, tata, bunica…

Foarte multi copii merg pe varfuri atunci cand incep sa faca primii pasi, dar asta nu inseamna ca au vreo boala. In cartile de ortopedie, acest mers se numeste falsul equinism, fara sa aiba semnificatia unei boli. Sunt si cazuri in care copilul calca pe varfuri, pentru ca ori tendonul ahilian este prea scurt (piciorul stramb varus equin) ori este vorba despre spasticitate.

Concluzia conf. dr. Mihai Jianu este ca mersul cu picioarele spre interior si mersul pe varfuri nu trebuie sa ii ingrijoreze pe parinti. Ei trebuie sa stie ca, in nici un caz, nu se recomanda ghetute ortopedice la copilul mic. Acestea nu fac decat sa intarzie mersul si sa il chinuiasca pe copil.

Oamenii cred gresit ca piciorul plat este o boala foarte grava si de la varste foarte mici se introduc in pantofiori sustinatoare plantare (talonete). Conform studiilor efectuate de cercetatorii francezi, talonetele sunt inutile si daunatoare pentru copii.

SFATUL MEDICULUI
Conf. dr. Mihai Jianu este total impotriva premergatorului. "Este o crima sa pui copilul in premergator la 6-7 luni. La 10-11 luni mai poti sa-l lasi in premergator, insa nu mai mult de o ora. Copilul este fortat sa stea in ortostatism si atunci se exercita o presiune mai mare a corpului asupra articulatiei soldului. Capul femural, foarte fragil la varste mici, este impins spre bazin, iar in 5% dintre cazuri se poate deforma."

PICIORUL PLAT. "Problema piciorului plat la copilul mic atinge cotele unei psihoze nationale, de multe ori indusa si intretinuta de medici. Populatia trebuie sa stie ca toti copiii pana la varsta de 4 ani au piciorul plat, pentru ca au tesut adipos (grasime) in talpa. Aceasta grasime se retrage spontan pe masura ce copilul inainteaza in varsta si apare scobitura plantara", remarca conf. dr. Mihai Jianu. Intre 5% si 10% din populatia globului are picior plat (platfus), care nu este considerat o boala. Platfusul este mostenit genetic si nu se vindeca. Asa cum nu putem schimba culoarea ochilor sau forma unghiilor, cu care ne nastem, nu exista un tratament pentru a modifica forma piciorului. Consultatia si tratamentul se impun doar in 2% dintre cazuri, cand piciorul este dureros.

RECOMANDARI. Incurajeaza primii pasi ai pruncului cu infinita rabdare. Mersul trebuie invatat treptat, pas cu pas. Ajuta-l sa mearga tinandu-l de manute, dar nu exagera. Fii alaturi de el si faceti impreuna primii pasi de… om mare! Simtindu-te langa el, va fi mai sigur pe picioruse si mai indraznet. Dar tine cont ca va porni la drum numai cand va fi sigur pe el. Nu-l forta si nu-i cere sa faca ceva pentru care nu este inca pregatit.

PRECAUTIE. Dupa ce copilul tau a facut primii pasi sunt necesare cateva masuri de siguranta in locuinta. Trebuie sa te asiguri ca nu ajunge la scari si la dulapurile joase. Pentru a nu se lovi de unele obiecte din casa, trebuie sa eliberezi spatiul, macar in camera micutului. O data ce copilul este sigur pe picioarele lui, va dori sa alerge. Iar o data ce alearga, inarmeaza-te cu rabdare si curaj, pentru ca va cadea foarte des.

STIATI CA…?
  • Infasatul strans este contraindicat, deoarece deplaseaza capul femural din bazin.
  • Pana la un an si jumatate este normal ca toti copiii sa aiba genunchii in forma de "O". In timp, picioarele se corecteaza spontan.
  • Parintii pot sa il tina pe copil de manute pentru a-l ajuta sa mearga, dar nu mai mult de cateva minute.
  • Copiii mici nu trebuie transportati mult timp in scaunele de masina. Acestea trebuie sa fie pozitionate intr-un unghi mai larg de 90 de grade.
  • ×
    Subiecte în articol: luni copilul mersul pasi