x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

de Giulia Anghel    |    26 Noi 2020   •   11:29
Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat fotogafii, fără a prezenta vreo explicație despre motivul pentru care unii participanți la studiu nu au primit doze mari de vaccin în prima dintre cele două poze, scrie medicalxpress.com.

Grupul de voluntari care au primit o doză mai mică părea mult mai bine protejat decât cel care a primit două doze complete. În grupul cu doze mici, vaccinul pare să fie 90% eficient. În grupul care a primit două doze complete, vaccinul părea a fi eficient în proporție de 62%. În combinație, producătorii de medicamente au declarat că vaccinul pare să aibă o eficiență de 70% . 

Rezultatele parțiale anunțate provin din studii ample, aflate în curs de desfășurare în Marea Britanie și Brazilia, concepute pentru a determina doza optimă de vaccin, precum și pentru a examina siguranța și eficacitatea. Mai multe combinații și doze au fost încercate pe voluntari. Au fost comparați cu alții cărora li s-a administrat un vaccin împotriva meningitei sau o injecție salină.

Ce spun cercetătorii

Înainte de a-și începe cercetările, oamenii de știință explică toate etapele pe care le fac și cum vor analiza rezultatele. Orice abatere de la protocol poate pune în discuție rezultatele. Într-o declarație făcută de cercetătorii de la Universitatea Oxford, aceștia au declarat că unele dintre flacoanele utilizate în studiu nu au concentrația corectă de vaccin, astfel încât unii voluntari au primit o jumătate de doză.

Problema a fost discutată cu autoritățile de reglementare și oamenii de știință au stabilit să finalizeze procesul ultimei etape cu două grupuri. Problema de fabricație a fost corectată.

Care sunt rezultatele

Experții spun că numărul relativ mic de persoane din grupul cu doze mici face dificilă observația potrivit căreia eficiența vaccinului este reală. Aproximativ 2.741 de persoane au primit o jumătate de doză de vaccin, urmată de o doză completă, au d eclarat reprezentanții AstraZeneca. În total, 8.895 de persoane au primit două doze complete. 

Un alt factor: niciuna dintre persoanele din grupul cu doze mici nu avea peste 55 de ani. Persoanele mai tinere oferă, d e obicei, un răspuns imun mai puternic decât persoanele în vârstă, astfel încât s-ar putea ca tinerii din grupul cu doză mică să fie motivul pentru care vaccinul a fost mai eficient, nu dimensiunea dozei.

O altă confuzie vine de la decizia de a pune în comun rezultatele a două grupuri de participanți care au primit niveluri diferite de dozare pentru a atinge o eficiență medie de 70%, a spus David Salisbury, membru asociat al programului global de sănătate la grupul de reflecție Chatham House.

„Ați făcut două studii pentru care s-au utilizat doze diferite și ați creat un compozit care nu reprezintă niciuna dintre doze. Cred că mulți oameni au probleme cu asta”, a declarat acesta.

De ce doza mică ar fi mai eficientă

Cercetătorii spun că nu sunt siguri de acest rezultat și lucrează pentru a descoperi motivul. Sarah Gilbert, unul dintre oamenii de știință de la Oxford, crede că răspunsul este probabil legat de furnizarea exactă a cantității potrivite de vaccin pentru a declanșa cel mai bun răspuns imunitar.

"Cred că este vorba de suma Goldilocks, nici prea puțin, nici prea mult. Prea mult ar putea să vă ofere și un răspuns de calitate slabă", a spus ea.

Care sunt următorii pași ? Detaliile rezultatelor studiului vor fi publicate în reviste medicale și furnizate autorităților de reglementare din Marea Britanie, astfel încât acestea să poată decide dacă autorizează distribuirea vaccinului.

Aceste rapoarte vor include o defalcare detaliată care include informații despre persoanele care s-au îmbolnăvit în fiecare grup, și va oferi o imagine mai completă a eficacității vaccinului.

Moncef Slaoui, care conduce programul american de vaccinare împotriva coronavirusului Operation Warp Speed, a declarat că oficialii americani încearcă să determine ce răspuns imun a produs vaccinul și ar putea decide să modifice studiul AstraZeneca din SUA pentru a include jumătate de doză. 

×
Subiecte în articol: vremea cod galben ceata