x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Putem deveni dependenţi de unele alimente

Putem deveni dependenţi de unele alimente

de Magda Marincovici    |    01 Mar 2015   •   19:43
Putem deveni dependenţi de unele alimente

Pizza, ciocolata şi chips-urile creează modificări la nivelul creierului similare celor induse de droguri sau alcool
Unele aliment pot să ne creeze o dependenţă similară celei provocate de unele medicamente sau de unele droguri, susţine un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan. Precedentele studii consacrate dependenţei induse de unele alimente, efectuate pe rozătoare de laborator, au demonstrat că alimentele transformate, ce conţin zahăr adăugat, creează dependenţă. Studiul de faţă aduce dovezi cum că unele alimente, în special cele foarte sărate, foarte grase sau foarte dulci, atrag după sine o veritabilă dependenţă în cazul omului. Explicaţia constă în faptul că aceste alimente “foarte” reuşesc să activeze exact aceleaşi zone ale creierului pe care le activează unele droguri puternice.

Pentru a aduna dovezi, cercetătorii americani au cerut mai multor participanţi la studiu, în număr de aproximativ 500, să analizeze o listă cu 35 de alimente şi să spună pe care dintre ele ar fi capabili să le mănânce până li se face rău sau la care sunt gata să renunţe oricând. Cercetătorii au procedat la efectuarea unor scoruri medii pentru alimentele din lista propusă şi, apoi, la clasarea acestora în funcţie de comportamentul adictiv. Şi pe primele trei locuri în topul alimentelor celor mai adictive se plasează pizza, ciocolata şi chips-urile, urmate de prăjituri şi îngheţată. Pe ultimele locuri ale topului găsim: castraveţii, morcovii, mazărea, mărul şi orezul brun.

Potrivit doctorului Nicole Avena de la Şcoala de Medicină Mont Sinai, nici pe departe nu este o întâmplare modul cum arată acest top, deoarece studiile sugerează că alimentele plăcute la gust, dar foarte procesate au capacitatea de a declanşa comportamente şi modificări la nivelul creierului identice cu comportamentele generate de consumul de droguri, de alcool sau de medicamente.

În prezent, dependenţa alimentară nu este o tulburare recunoscută în mod oficial de medicină. Tulburarea acceptată de comunitatea ştiinţifică este hiperfagia sau compulsia alimentară gravă, care reprezintă o slăbiciune extremă în faţa tentaţiilor alimentare. O persoană care manifestă asemenea tulburări mănâncă într-o perioadă scurtă de timp o cantitate mare de alimente, depăşind cu mult ceea ce majoritatea persoanelor mănâncă în aceeaşi perioadă de timp şi în aceleaşi circumstanţe.

×