x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Qi Gong dinamizeaza vertebrele

Qi Gong dinamizeaza vertebrele

18 Apr 2005   •   00:00

  • de ANDRADA FLORIA
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Terapia Qi Gong isi are originile in cultura asiatica. Ea porneste de la ideea medicilor orientali ca boala este un blocaj al circulatiei energiei vitale pe care ei o numesc Qi. Qi Gong-ul are ca scop restabilirea, dinamizarea si amplificarea fluxului energetic prin tehnici terapeutice, exercitii speciale in coordonare cu controlul respiratiei.

    Traditia chineza

    Una dintre principalele preocupari ale marilor maestri orientali o constituie coloana vertebrala. In traditia chineza, flexibilitatea coloanei vertebrale este esentiala pentru mentinerea sanatatii organismului. Metoda Qi Gong, cu focalizare asupra coloanei, "deschide" treptat cate un anumit segment al coloanei, dinamizand vertebrele, activand circulatia sangvina la nivelul bratelor si al picioarelor, dezvoltand articulatiile umerilor si ale soldurilor si echilibrand energia interna a corpului.

    Viata sedentara este una din cauzele care conduc la adoptarea unei pozitii disfunctionale a coloanei vertebrale, limitandu-se astfel miscarile corpului. "Atunci cand este afectata, consecintele pot fi dureroase si duc la imobilizare", atentioneaza Aurelia Haiu, profesor autorizat al centrului international de pregatire Tao Garden din Thailanda, presedintele Fundatiei Armonita din Romania, in cadrul careia se practica Qi Gong. Medicii asiatici sustin nu doar ca afectiunile coloanei isi spun cuvantul in ceea ce priveste sanatatea noastra, ci si ca starea organelor interne si a sistemelor organismului se reflecta fizic asupra coloanei vertebrale, prin schimbari patologice.

    Relaxare si meditatie

    Exercitiile metodei Qi Gong, focalizate pe prevenirea si vindecarea anumitor boli, nu pot fi executate de persoanele stresate. "Fara relaxare, corpul este incordat, iar mintea este imprastiata si confuza. Vechii taoisti au descoperit ca mentinerea tensiunii in corp ne secatuieste de energie. Relaxarea elibereaza aceasta energie, permitand focalizarea atentiei", precizeaza Aurelia Haiu. Ea crede ca "prin intermediul metodei Qi Gong pentru coloana noi reusim sa decompresam discurile intervertebrale, sa lungim, sa detensionam si sa echilibram muschii vertebrali, deschizand accesul la fiecare vertebra. Aceasta permite restabilirea mobilitatii si capacitatii de miscare independenta a fiecarei vertebre". Exercitiile fizice, care pot fi efectuate si acasa, insa doar dupa ce ati asistat la cursurile de Qi Gong, s-au dovedit benefice in cazul unor afectiuni cum ar fi durerile lombare, osteoporoza, artrita, deformarile coloanei si ajuta la regenerarea oaselor si a maduvei osoase.

    DRAGONUL IMPRASTIE NORII Acest exercitiu se concentreaza asupra centrului energetic Zhong Shu, situat pe coloana vertebrala, opus plexului solar. Curbati coloana inainte, eliberand in acelasi timp sternul. Indoiti-va in punctul Zhong Shu. Rasuciti, apoi rotiti corpul spre stanga. Intindeti corpul inainte, tragand soldurile inapoi. Urmeaza flexia laterala: contractati vertebrele in partea laterala stanga si deschideti spatiile dintre vertebre in dreapta. Apoi va rotiti in partea opusa si reluati.
    ×
    Subiecte în articol: coloanei gong