x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Relaxare colorata

Relaxare colorata

21 Mar 2005   •   00:00

  • de VIORICA ROMASCU
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Sa vindeci cu ajutorul culorilor pare pentru multi o utopie, iar pentru altii un lucru care tine de poveste. Dar cum povestile isi au simbolurile lor, sa dam voie si culorilor sa-si aiba propriile semnificatii. Cromoterapia poate constitui o solutie care va poate sta la dispozitie, cu conditia sa fie folosita cu inteligenta. Evident, in prealabil este necesara o stabilire corecta a diagnosticului. Cromoterapia este in esenta o forma de medicina energetica in care se dirijeaza asupra zonei afectate o raza de lumina colorata. Aceasta are capacitatea de a nu agresa organismul, asa cum deseori o fac medicamentele, ci induce corpului uman o mai mare capacitate de rezistenta. Cromoterapia poate fi folosita cu succes si in viata de zi cu zi. Efectele psihologice ale culorilor au fost demonstrate in ultima perioada de multi specialisti. In studiul "Influenta culorilor asupra organismului uman" s-a demonstrat ca un grup de subiecti, legati la ochi, care au fost expusi la diverse medii cromatice, aveau anumite stari psihice in functie de expunerea lor la diferite nuante. Lumea culorilor poate sa-si puna amprenta asupra noastra, pentru ca echilibrul nostru psihic are nevoie de toata gama de culori pe care natura ni le ofera.

    Rosu, galben, verde

    Psihologii impart culorile in doua categorii principale: culorile calde (rosu, oranj, galben), care favorizeaza procesele de adaptare, cu capacitati stimulatoare asupra noastra, si culorile reci (verde, albastru, violet), care au virtuti inhibante, neutralizante si sedative. In vestimentatia noastra trebuie evitate culorile nefaste. Folosirea pietrelor pretioase e bine sa o adaptam in functie de necesitati.

    Daca va confruntati cu stari de depresie, trebuie sa va imbracati cat mai des cu vesminte de culoare rosie sau sa va expuneti la o lumina rosie, tocmai pentru a scapa de aceste stari. Problemele de digestie pot fi si ele rezolvabile, daca folosim cu succes culoarea galbena. Verdele poate veni in sprijinul celor care au insomnii etc.

    Apa si culoare

    O sticla de o culoare aleasa in functie de afectiunea pe care o avem e bine sa fie umpluta cu apa si sa fie expusa cat mai mult la soare (evident, sticla sa fie astupata in timpul expunerii). Dupa ce apa a fost filtrata de razele soarelui si de culoarea sticlei se recomanda sa fie bauta.

    LAMPI. Terapia prin culoare se poate realiza cu ajutorul unei lampi sau al unui filtru colorat. Poate fi si o lampa de mare putere utilizata de fotografi in laboratoarele foto si la care se pot atasa filtre colorate diferit. Se mai poate utiliza un proiector de diapozitive cu un bec de o putere de la 150 W la 400 W. Se va atasa si in cazul proiectorului, un geam de filtru de culoare adecvata.

    SFAT. Expunerea se face direct pe piele, mai cu seama in zonele afectate. Daca pentru aceeasi boala sunt indicate doua culori diferite, e bine sa le utilizam pe rand. Simultaneitatea folosirii mai multor culori se realizeaza cand se trateaza mai multi centri energetici afectati de un anume dezechilibru.

    ×