x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sfaturi pentru o digestie fără probleme

0
Autor: Magda Bucur 09 Oct 2017 - 20:50
Sfaturi pentru o digestie fără probleme Jack Hollingsworth/Getty Images


Deși e un proces care are loc în fiecare zi, puțini dintre noi știm cu precizie ce se întâmplă de fapt în sistemul nostru digestiv, odată ce am mâncat un aliment sau altul. Digestia e procesul prin care alimentul respectiv este descompus în particule, cele folositoare pentru corp fiind folosite, iar cele nefolositoare eliminate. Specialiștii în nutriție sunt de părere că o bună cunoaștere a acestui proces, precum și urmarea unor sfaturi simple despre ce și cum să mâncăm pot îmbunătăți considerabil digestia și felul în care aceasta vă afectează viața.

 

Corpul digeră mâncarea, în mod normal, într-un interval cuprins între 24 și 72 de ore. Odată ajunsă în stomac, mâncarea este supusă unor procese chimice, sub acțiunea acidului din stomac, urmând ca apoi, în intestinul subțire, acest proces să continue, bolul alimentar fiind expus sucurilor digestive, bilei și enzimelor din pancreas și ficat. De obicei, acest proces, de la ingerarea alimentului, până când acesta trece de intestinul subțire, durează între 6 și 8 ore. Totuși, acest interval poate varia, în funcție de tipul de aliment ingerat. Alimentele bogate în proteine, cum sunt carnea și peștele sunt digerate de obicei mai greu decât cele bogate în fibre, precum fructele și legumele. Cel mai rapid de digerat sunt dulciurile. Odată ajunsă în intestinul gros, mâncarea rămâne o zi sau chiar două, fiind în continuare descompusă, până la eliminare.

 

În toate cele trei faze ale sale, orală, stomacală și intestinală, digestia are la bază enzimele. Aceste substanțe ajută la prelucrarea alimentelor înghițite. În gură, o enzimă numită amilaza, care se găsește în salivă descompune carbohidrații din alimente, astfel că mâncarea devine o masă moale care poate fi înghițită cu ușurință – bolul alimentar. Mai departe, când bolul alimentar ajunge în stomac, peptina ajută la descompunerea lui. Acidul din stomac este și el extrem de important, pentru că omoară bacteriile sau virusurile care s-ar putea găsi în mâncare, prevenind astfel o infecție alimentară. În cele două intestine, mâncarea este în continuare sub acțiunea enzimelor, pentru ca nutrienții și apa să fie eliberate și să treacă în sânge.

 

 

  • Mănâncă echilibrat. Trebuie să știi cum să dozezi alimentele, pentru a permite sistemului digestiv să le proceseze. Astfel, alimentele bogate în fibre, ca fructele, legumele, cerealele integrale ajută digestia, făcând ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine. Ele trebuie consumate frecvent pentru că previn constipația și hrănesc bacteriile bune din intestine. Carnea, în special cea roșie, este mai greu de digerat deci ar trebui consumată doar din când în când. Alimentele procesate conțin multe grăsimi care le fac greu de digerat. În același timp însă au un conținut bogat și de zahăr, care poate provoca dezechilibre la nivelul bacteriilor bune din stomac.
  • Hidratează-te. Dacă bei suficientă apă, ceaiuri, sucuri, poți preveni constipația și face ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine, ducând la o digestie mai rapidă.
  • Consumă probiotice. Acestea sunt bacterii bune care restabilesc echilibrul bacterian în organism. Câteva alimente care sunt bogate în probiotice sunt: iaurtul natural, chefirul, kimchi, murăturile.
  • Fă exerciții fizice regulat. Activitatea fizică zilnică îmunătățește digestia. Unii oameni sunt de părerecă o plimbare moderată după masă reduce balonearea și constipația.
  • Controlează-ți strestul. Dacă ești stresat, digestia e mai înceată și pot apărea inclusiv simptome de arsuri, crampe, balonare. Încearcă meditații, exerciții de respirație sau yoga, pentru a reduce stresul. Câteva respirații adânci înainte de masă ți-ar putea aduce o stare de liniște.
  • Păstrează o igină orală bună. Dacă ai probleme cu dinții atunci și digestia ar putea avea de suferit, deoarece ea începe chiar în gură, cu mestecarea mâncării. Dinții strâmbi pot duce la tehnici de masticație greșite, așa că dacă ai această problemă este bine să consulți un ortodont.
  • Ia enzime digestive. Persoanele care au prea puțin acid în stomac, se confruntă cu stres cronic sau au anumite afecțiuni digestive, ar putea lua suplimente cu enzime digestive, pentru a suplini lipsa acestora în organism.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum slabesti cu cirese si capsuni

Cum slabesti cu cirese si capsuni
100 de grame de cirese contin 38 de calorii, iar aceeasi cantitate de capsuni ne aduce 27, iar de caise – doar 28 de calorii. Si unde mai pui ca fructele acestui sezon sunt dintre cele mai gustoase. Asadar fructe...

Dieta ideală pentru un ten sănătos şi fără coşuri

Dieta ideală pentru un ten sănătos şi fără coşuri
Acneea este o afecţiune a pielii care afectează suprafeţele corpului care conţin glandele seboreice mari, incluzând nasul, fruntea, bărbia, obrajii şi spatele. Ea se manifestă prin prezenţa porilor încărcaţi...

Ce trebuie să faci când te-ai decis să slăbești

Ce trebuie să faci când te-ai decis să slăbești
Fie că vrei să dai jos 2-3 kg sau mult mai multe, este extrem de important să te gândești foarte bine înainte de a alege cura de slăbire pe care o vei urma și asta pentru că o dietă necorespunzătoare îți...

Dieta ideală înainte să mergem la mare

Dieta ideală înainte să mergem la mare
Rosii, morcovi, ulei de masline, ceai, sucuri... cateva alimente care nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care vor pleca in concediu la mare. De ce? Potrivit specialistilor, aceste alimente apara pielea de efectele...

Cum să ai un ten strălucitor în 5 pași simpli

Cum să ai un ten strălucitor în 5 pași simpli
Sănătatea și aspectul pielii feței sunt extrem de importante pentru femei iar îngrijirea tenului trebuie să fie o prioritate. Câteva gesturi simple ne pot ajuta să ne menținem un chip luminos și...

Leacuri naturale pentru tonifierea pancreasului

Leacuri naturale pentru tonifierea pancreasului
Proasta functionare a pancreasului este insotita de complicatii si o serie de boli, cum ar fi pancreatita sau diabetul. Din fericire, exista remedii naturiste foarte bune care ajuta la tratarea pancreasului. Iata...

5 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire

5 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire
Am ajuns să cumpărăm tot mai des alimente pe a căror etichetă scrie ”bio” (sănătos), însă multe dintre ele nu sunt atât de sănătoase pe cât par, pentru că pot avea efecte secundare, crescând riscul de...

Tratamentul naturist pentru combaterea ciupercii unghiei

Tratamentul naturist pentru combaterea ciupercii unghiei
Boala se manifesta in primul rand prin modificarea aspectului unghiilor: modificarea culorii in alb, galben sau maro deschis; disparitia luciului unghiei care isi pierde si transparenta; ingrosarea; dezlipirea unghiei de...

HOROSCOPUL zilnic al sanatatii: Atentie ce si cat mancati!

HOROSCOPUL zilnic al sanatatii: Atentie ce si cat mancati!
HOROSCOPUL ZILNIC AL SANATATII 13 IUNIE 2018. Va framanta tot felul de ganduri legate de starea de sanatate, dar nu merita sa le acordati prea mare atentie: iminutatea este, astazi, mai puternica decat de obicei, ceea...

Afecțiunile mamare care nu sunt cancer

Afecțiunile mamare care nu sunt cancer
Afectiunile benigne ale sanilor sunt acele modificari de la nivelul sanilor care nu sunt cancer. Aceste afectiuni sunt frecvent intalnite si multe femei pot dezvolta astfel de afectiuni mamare in timpul vietii. In urma...

Radiografia şi electrocardiograma n-au îmbătrânit

Radiografia şi electrocardiograma n-au îmbătrânit
Este o modă ca toată lumea să dorească o testare a organismului cu perfecţionatul, dar costisitorul RMN. Sau cel puţin cu tomograful computerizat. Lumea trebuie să ştie că vechile metode, radiografia şi...

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?
Când ne gândim la sănătate, ne concentrăm eforturile pentru a menţine sănătatea fizică a organismului, ignorând adesea rezistenţa mentalului. Organismul ne dă, în general, semne evidente de oboseală,...

Zmeura, bogată în vitamine şi minerale valoroase

Zmeura, bogată în vitamine şi minerale valoroase
Zmeura este bogată în ingrediente valoroase, cu o gamă de substanţe fitochimice care protejează sănătatea celulară şi reglează enzimele. Zmeura ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi...

Ardeii iuţi sunt consideraţi hrana longevivilor

Ardeii iuţi sunt consideraţi hrana longevivilor
Ardeii iuţi au efecte  benefice asupra sănătăţii. Ei sunt bogaţi în vitamine şi minerale, îmbunătăţesc metabolismul şi se îngrijesc de sănătatea inimii. În 1912, chimistul american Wilbur...

Ce sunt “stelele zburătoare” în Feng Shui? De care trebuie să ne ferim?

Ce sunt “stelele zburătoare” în Feng Shui? De care trebuie să ne ferim?
Galerie Foto În fiecare spațiu se află energii pozitive, care generează armonie, sănătate, prosperitate, dar și energii negative care ne dezechilibrează viața și sunt cauzele pentru depresie, certuri, oboseli etc. Potrivit...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de